Szybka babka na jogurcie

5 (190 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Babkę robi się prawie ekspresowo i mamy gwarancję, że zawsze się uda. A jest naprawdę smaczna. Zamiast dżemu porzeczkowego, możemy użyć każdy inny, jaki akurat mamy w swojej spiżarni.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 3 jajka
    350 g mąki orkiszowej jasnej
    200 g jogurtu naturalnego
    160 g cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju
    5 łyżek gęstego dżemu, u mnie domowej roboty dżem porzeczkowy
    2 łyżki masła orzechowego
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna Desery

Szybka babka na jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbić do miski i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wciąż ucierając dodawać stopniowo jogurt.
  • 2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmniejszając obroty miksera, wsypać ją stopniowo do miski.
  • 3. Na końcu dodać olej, ubić całość szybko i krótko. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Ciasto pokryte dżemem 4. Do keksówki wlać na dno 3/4 ciasta, na nie wyłożyć dżem i zrobić nożem esy-floresy, przykryć pozostałym ciastem.
  • Esy-floresy z masła orzechowego 5. Na wierzch nakładać kleksami masło orzechowe, nożem zrobić esy-floresy.
  • 6. Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Wstawić ciasto, piec 50-60 minut. Po upieczeniu ostudzić w formie. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować