Drobiowy kociołek rodem z Meksyku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Aromatyczne, sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe przygotowane z mięsa drobiowego, dojrzewających w słońcu pomidorów, typowych dla kuchni meksykańskiej kolorowych papryk, ostrej papryczki chilli, czerwonej i białej fasoli oraz aromatycznego czosnku i wyrazistej cebuli.

  • 60 min

Składniki:

  • 500g mielonego mięsa drobiowego
    350g pieczarek
    1 puszka krojonych pomidorów
    200g koncentratu pomidorowego
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 puszka białej fasoli
    1 puszka kukurydzy konserwowej
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 zielonej papryki
    1/2 żółtej papryki
    1 mała papryczkę chilli
    2 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    1 łyżeczka suszonego oregano
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    sól
    pieprz


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Drobiowy kociołek rodem z meksyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-071r81l 1. W dużym garnku na rozgrzanym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać pokrojone pieczarki i wszystko smażyć kilka minut.
  • image-11qjhj4 2. Następnie dodać mięso, oregano, bazylię, tymianek, liście laurowe, ziele angielskie, całość wymieszać i dusić kilka minut cały czas mieszając.
  • image-16r45vw 3. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę papryki, posiekaną papryczkę chilli, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz odsączoną z zalewy kukurydzę, czerwoną i białą fasolę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i gotować około 15minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Kurczak Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować