Ogórki rodem z Meksyku

4.5 (144 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Diabelsko ostre ogóreczki ze świeżą papryczką chili, aromatycznym czosnkiem i wyczuwalną, delikatną nutą słodkości idealnie sprawdzą się jako dodatek do każdego dania mięsnego.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 7,5kg ogórków
    12 łyżek soli
    5 główek czosnku
    3 torebki mielonej przyprawy chilli
    9 papryczek chilli średniej wielkości

    Zalewa:
    3 szklanki octu
    1,5 szklanki octu jabłkowego
    15 łyżek oleju
    1,5kg cukru
    1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przetwory z ogórków

Ogórki rodem z meksyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1filg0k 1. Ogórki umyć, pokroić w słupki. Czosnek drobno posiekać. Pokrojone ogórki posypać solą, czosnkiem oraz mieloną przyprawą chilli i odstawić na około 8-10 godzina, a najlepiej na całą noc.
  • image-1urh3is 2. Zalewa: (przygotować po odstaniu ogórków)
    Do garnka wlać octy, olej, wodę, dodać cukier i całość zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki i pozostawić całość na kolejne 8-10 godzin.
  • image-1tugncg 3. Po tym czasie do każdego umytego słoika wkładać ciasno ogórki, dodać kilka plasterków papryczki chilli, zalać zalewą, w której leżakowały ogórki.
  • 4. Słoiki zakręcić i pasteryzować około 7-10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować