Diabelsko ostre ogóreczki ze świeżą papryczką chili, aromatycznym czosnkiem i wyczuwalną, delikatną nutą słodkości idealnie sprawdzą się jako dodatek do każdego dania mięsnego.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
7,5kg ogórków
12 łyżek soli
5 główek czosnku
3 torebki mielonej przyprawy chilli
9 papryczek chilli średniej wielkości
Ogórki rodem z meksyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki umyć, pokroić w słupki. Czosnek drobno posiekać. Pokrojone ogórki posypać solą, czosnkiem oraz mieloną przyprawą chilli i odstawić na około 8-10 godzina, a najlepiej na całą noc.
2.Zalewa: (przygotować po odstaniu ogórków)
Do garnka wlać octy, olej, wodę, dodać cukier i całość zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki i pozostawić całość na kolejne 8-10 godzin.
3.Po tym czasie do każdego umytego słoika wkładać ciasno ogórki, dodać kilka plasterków papryczki chilli, zalać zalewą, w której leżakowały ogórki.
4.Słoiki zakręcić i pasteryzować około 7-10 minut.
Komentarze