Drobiowa wędlina ze słoika

4.32 (205 ocen)

Taką wędlinę przygotowuję najczęściej na różne wycieczki, jest niezastąpiona na kanapkę. Ma w sobie dużo smacznego mięska i pysznej galaretki, uwielbiamy ją.

Składniki:

  • • 2 kg mięsa z udek kurczaka,
    • 2 łyżki majeranku,
    • 1,5 łyżeczki soli peklowej,
    • 1,5 łyżeczki soli,
    • 3/4 łyżeczka pieprzu,
    • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego,
    • 2 łyżeczki żelatyny,
    • ¾ łyżeczki suszonego czosnku,
    • Do każdego słoika: 1 liść laurowy, 1 ziele angielskie
Wystaw ocenę:

4.32 (205 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Drobiowa wędlina ze słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drobiowa wędlina ze słoika 1. Mięso z udek płuczemy i osuszamy. Usuwamy błonki i kroimy w mniejszą kostkę.
  • Drobiowa wędlina ze słoika 2. Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy i żelatynę, dokładnie mieszamy. Do każdego słoika wkładamy po jednym liściu laurowym i zielu angielskim.
  • Drobiowa wędlina ze słoika 3. Następnie układamy mięso, lekko dogniatamy. Mięso wkładamy do ¾ wysokości słoika.
    Życzę smacznego :)
  • 4. Słoiki mocno zakręcamy i ustawiamy w dużym garnku. Wlewamy wodę do ¾ wysokości słoików i gotujemy na wolnym ogniu 1 godzinę. Zostawiamy słoiki w wodzie aż wystygną. Na drugi dzień ponownie słoiki gotujemy 1 godzinę i studzimy w wodzie. Wędlina jest już gotowa. Przechowujemy ją w chłodnym miejscu.

Porady

1) Z podanych proporcji wyjdzie 5-6 słoików takich jak na zdjęciu. 2) Przyprawy możemy dobrać wedle gustu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować