Wędlina ze słoika z morelami

4.75 (12 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiam domowe wędliny. Mięso numer jeden w mojej kuchni to dziczyzna ze względu na smak oraz bogactwo cennych składników. Dziczyzna jest niezwykle uniwersalna i smakuje zarówno na gorąco jak pod postacią domowych wędlin.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800-1000 g dziczyzny, u mnie sarnina
    przyprawy: sól morska, czosnek, rozmaryn, liść laurowy, szałwia, majeranek, koper włoski, jałowiec, tymianek
    100 g suszonych moreli
    2 opakowania żelatyny w listkach BIO, każde opakowanie na 500 ml płynu
Wystaw ocenę:

4.75 (12 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Wędlina ze słoika z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przyprawy rozcieramy w moździerzu. Mieszanką przypraw dokładnie nacieramy kawałki mięsa. Wielkość kawałków zależy od Was. Ja miałam kawałki wielkości słoika, więc na każdy słoik jeden kawałek mięsa, ale można też pokroić np. w kostkę. Mięso ciasno układamy w słoikach. Proponuję użyć prostych słoików bez krawędzi, dzięki temu bez problemu wyjmiemy wędlinę w całości ze słoika.
    Do słoików wkładamy morele.
    Listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie. Na wierzchu każdego słoika układamy po kilka listków żelatyny. Ja użyłam 2 słoików o pojemności 500 ml, więc u mnie wyszło po jednym opakowaniu na słoik.
    Słoiki zakręcamy, ustawiamy w parowarze. Gotujemy na parze przez 40 minut. Zostawiamy do wystudzenia. Ostudzone przechowujemy w lodówce.
    Jeśli użyjecie prostych słoików bez krawędzi to przed wyjęciem wędliny należy słoik zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie - wędlina bez oporu powinna wyjść ze słoika. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sarnina Suszone morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować