REKLAMA

Wędlina ze słoika z morelami

wyświetlono: 145 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Uwielbiam domowe wędliny. Mięso numer jeden w mojej kuchni to dziczyzna ze względu na smak oraz bogactwo cennych składników. Dziczyzna jest niezwykle uniwersalna i smakuje zarówno na gorąco jak pod postacią domowych wędlin.

opublikowany: 09.04.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 10 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 800-1000 g dziczyzny, u mnie sarnina
    przyprawy: sól morska, czosnek, rozmaryn, liść laurowy, szałwia, majeranek, koper włoski, jałowiec, tymianek
    100 g suszonych moreli
    2 opakowania żelatyny w listkach BIO, każde opakowanie na 500 ml płynu
Ocena:

(średnia 4.75 z 12 głosów)

Jak zrobić Wędlina ze słoika z morelami?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przyprawy rozcieramy w moździerzu. Mieszanką przypraw dokładnie nacieramy kawałki mięsa. Wielkość kawałków zależy od Was. Ja miałam kawałki wielkości słoika, więc na każdy słoik jeden kawałek mięsa, ale można też pokroić np. w kostkę. Mięso ciasno układamy w słoikach. Proponuję użyć prostych słoików bez krawędzi, dzięki temu bez problemu wyjmiemy wędlinę w całości ze słoika.
    Do słoików wkładamy morele.
    Listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie. Na wierzchu każdego słoika układamy po kilka listków żelatyny. Ja użyłam 2 słoików o pojemności 500 ml, więc u mnie wyszło po jednym opakowaniu na słoik.
    Słoiki zakręcamy, ustawiamy w parowarze. Gotujemy na parze przez 40 minut. Zostawiamy do wystudzenia. Ostudzone przechowujemy w lodówce.
    Jeśli użyjecie prostych słoików bez krawędzi to przed wyjęciem wędliny należy słoik zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie - wędlina bez oporu powinna wyjść ze słoika. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: wiesiołek 20180825_211701 (3)

Mielonka ze słoika

Wędlina bez chemi i innych zbędnych dodatków - bardzo prosta do zrobienia.

kategoria: Przetwory Wędliny opublikowany: 22.03.2014 | wyświetlono: 65917 Książki kucharskie: 45 | Polecenia: 1
Dodane przez: Mariola123 Mariola123

MIĘSO ZE SŁOIKA Z GALARETKĄ

Mięso ze słoika smakuje wybornie, smaczne, pachnące i otulone galaretką. Prawdziwy smak dzieciństwa.

kategoria: Wędliny opublikowany: 18.03.2018 | wyświetlono: 24086 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: majka190382 IMG_20190707_173458_367

MIĘSO ZE SŁOIKA

Nie ma to jak domowe mięsko, takie wg babcinego przepisu cenie sobie za oryginalny smak

kategoria: Przetwory Wędliny przetwory mięsne opublikowany: 16.07.2014 | wyświetlono: 7973 Książki kucharskie: 18 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE