Domowa drobiowa wędlina

4.49 (156 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszna drobiowa wędlina. Zrobiona w domu, więc wiemy co jemy - soczystę mięsko z udek i piersi kurczaka, przede wszystkim bez konserwantów. Można ją upiec tak jak ja w piekarniku jako pieczeń lub w szynkowarze jako wędlinkę. Przepis znalazłam jakiś czas temu na youtube i już na stałe zagościł w naszym menu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 5-6 szt. wyfiletowanych pałek kurczaka
    1 pojedyncza pierś
    1 łyżeczka soli
    pół łyżeczki majeranku
    po szczypcie chili i pieprzu
    1 czubata łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Domowa drobiowa wędlina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drobiowa wedlina 1. Mięso myjemy. Filety z kurczaka kroimy w kosteczkę, Część udek kurczaka również kroimy w kostkę a resztę mielimy w blenderze. Zmielone i pokrojone mięso razem z przyprawami mieszamy dokładnie i długo w misce. Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki.
  • drobiowa wedlina 2. Następnego dnia żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i mieszamy z mięsem. Całość przekładamy do foremki, najlepiej na kilka razy aby nie dostało się między mięso powietrze. Całość ugniatamy mocno łyżką. Foremkę owijamy folią aluminiową i pieczemy około godziny w 190 stopniach. Pod koniec można folię zdjąć i obsypać mięso z góry papryką w proszku lub chili i piec jeszcze chwilkę. Upieczone mięsko studzimy i przechowujemy w lodówce. Można jeść jako pieczeń do obiadu lub kroić jako wędlinkę. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować