450 g piersi z kurczaka
450 g mięsa z udek kurczaka
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka soli peklującej
1 łyżeczka żelatyny
100 ml zimnej wody
Sposób przygotowania przepisu:
Wędlina drobiowa
1.
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć. Pokroić w paski. Wrzucić do miski. Wsypać przyprawę do kurczaka, wędzoną paprykę, czosnek niedźwiedzi. Dodać miód i całość dokładnie wymieszać.
Następnie udka z kurczaka umyć i osuszyć. Zmielić w maszynce do mięsa. Wrzucić do miski.
Dodać wodę, sól peklującą i żelatynę. Całość dobrze wyrabiać dłonią, aż masa będzie kleista.
Masę nałożyć do szynkowara wyścielonego mocnym woreczkiem. Ubić, zamknąć. Wstawić na dobę do lodówki.
Po upływie tego czasu wyjąc szynkowar. Doprowadzić do temperatury pokojowej. Następnie umieścić w garnku z wodą i parzyć w 80 stopniach około 100minut. wyjąć. Wystudzić i schować na noc do lodówki.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze