Drobiowa prasowanka z żurawiną

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Kolejny wyrób z szynkowaru tym razem drobiowy. Kurczak, indyk i żurawina to delikatne, aromatyczne połączenie. Doskonale nadaje się także na świąteczny stół.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
    250 g mielonej piersi z indyka
    1 łyżka suszonej żurawiny
    żelatyna 2x 1/4 łyżeczki
    peklosmaczek 3x 1/3 łyżeczki
    sól
    przyprawa John lub do drobiu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Drobiowa prasowanka z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mięso z indyka doprawiamy solą i przyprawą. Dodajemy po 1/4 łyżeczki żelatyny i 1/3 łyżeczki peklosmaczku. Wrzucamy pokrojoną żurawinę. składniki dokładnie mieszamy.

    2. Na dno szynkowaru wkładamy połówkę piersi z kurczaka. Posypujemy ją przyprawą, solą, peklosmaczkiem 1/3 łyżeczki i żelatyną 1/4 łyżeczki.

    3. Równo rozkładamy doprawione mięso z indyka i przykrywamy drugim kawałkiem piersi. Posypujemy przyprawą, peklosmaczkiem 1/3 łyżeczki i solą.

    4. Nakładamy podkładkę i dociskamy sprężyną. Wstawiamy do lodówki na 2-3 dni.

    5. Po tym czasie wkładamy szynkowar do garnka z gotującą się wodą. Pamiętajmy o ściereczce na dnie. Gotujemy około 1 godzinę.

    6. Zostawiamy, aż dobrze przestygnie i wstawiamy ponownie do lodówki na 10 godzin.

    7. Zdejmujemy sprężynę, odwracamy szynkowar do góry dnem i polewamy go wrzątkiem.

    8. Gotową wędlinę przekładamy na talerz.

    9. Pamiętajmy, żeby nie posypywać górnej warstwy żelatyną. Przyklei ona mięso do podkładki co bardzo utrudni wyjęcie go z szynkowaru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Kurczak Żelatyna Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować