Kolejny wyrób z szynkowaru tym razem drobiowy. Kurczak, indyk i żurawina to delikatne, aromatyczne połączenie. Doskonale nadaje się także na świąteczny stół.
1 godz. 30 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
1 pierś z kurczaka
250 g mielonej piersi z indyka
1 łyżka suszonej żurawiny
żelatyna 2x 1/4 łyżeczki
peklosmaczek 3x 1/3 łyżeczki
sól
przyprawa John lub do drobiu
Drobiowa prasowanka z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mięso z indyka doprawiamy solą i przyprawą. Dodajemy po 1/4 łyżeczki żelatyny i 1/3 łyżeczki peklosmaczku. Wrzucamy pokrojoną żurawinę. składniki dokładnie mieszamy.
2. Na dno szynkowaru wkładamy połówkę piersi z kurczaka. Posypujemy ją przyprawą, solą, peklosmaczkiem 1/3 łyżeczki i żelatyną 1/4 łyżeczki.
3. Równo rozkładamy doprawione mięso z indyka i przykrywamy drugim kawałkiem piersi. Posypujemy przyprawą, peklosmaczkiem 1/3 łyżeczki i solą.
4. Nakładamy podkładkę i dociskamy sprężyną. Wstawiamy do lodówki na 2-3 dni.
5. Po tym czasie wkładamy szynkowar do garnka z gotującą się wodą. Pamiętajmy o ściereczce na dnie. Gotujemy około 1 godzinę.
6. Zostawiamy, aż dobrze przestygnie i wstawiamy ponownie do lodówki na 10 godzin.
7. Zdejmujemy sprężynę, odwracamy szynkowar do góry dnem i polewamy go wrzątkiem.
8. Gotową wędlinę przekładamy na talerz.
9. Pamiętajmy, żeby nie posypywać górnej warstwy żelatyną. Przyklei ona mięso do podkładki co bardzo utrudni wyjęcie go z szynkowaru.
Komentarze