Donuty z piekarnika z kremem śmietankowym

0 (0 ocen)

Nie wyobrażam sobie karnawału bez pysznych słodkości. A jak wiadomo to takie słodkości są bardzo kaloryczne, ale co ja poradzę, że nie mogę się powstrzymać. Żeby to jeszcze jakieś niedobre wyszło, a to wychodzi pyszne i słodkie. Polecam Wam pyszne donuty z piekarnika, mięciutkie z lekkim kremem.

Składniki:

  • Rozczyn:
    5 dag świeżych drożdży
    pół szklanki ciepłego mleka
    2 łyżki cukru
    2 łyżki mąki tortowej

    Ciasto:
    2 jajka
    pół szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    50 dag mąki tortowej
    pół szklanki ciepłego mleka
    10 dag masła

    Krem śmietankowy:
    2 śmietany typu ,,Śnieżka''
    300 ml zimnego mleka
    4 łyżki ciemnego kakao

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    cukrowa posypka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Donuty z piekarnika z kremem śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
  • 2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrami, stopione i przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.
  • 3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, szklanką o dużej średnicy wykrawamy krążki, następnie kieliszkiem wycinamy środki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Po tym pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 25 - 30 minut. Upieczone dokładnie studzimy.
  • 4. Krem: Zimne mleko ubijamy ze ,,Śnieżkami'' na puszysty krem, dodajemy kakao i ubijamy do dokładnego połączenia się składników.
  • 5. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekorujemy donuty, dekorujemy również cukrową posypką.
  • 6. Tak przygotowane donuty są gotowe do podania.
  • 7. Smacznego.

Porady

Z przepisu wyszło mi 4 blaszki ciastek. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować