Biszkopt z kremem śmietankowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

biszkopty i krem smietankowy-proste ale bardzo smaczne ciasto:)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 2 biszkopty:
    90 g mąki pszennej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 jaj
    150 g drobnego cukru
    Masa śmietankowa:
    330 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
    4 dag cukru pudru
    1 opakowanie śmietan-fix (9 g)
    oraz
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Biszkopt z kremem śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Dno formy o śr 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 st. C, Z połowy składników przygotować pierwszy biszkopt: mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito do miski.
    Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier. Następnie ciągle ubijając, dodawać kolejno żółtka i zmiksować na jednolita masę. Do masy wsypać stopniowo składniki suche i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut.Po upieczeniu wyjąć biszkopt i odstawić do wystudzenia.Z drugiej połowy składników upiec drugi biszkopt.
    Masa śmietankowa:
    Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić przez chwilę, dodać cukier puder wymieszany ze śmietaną-fix i dalej ubijać, aż masa będzie gęsta.
    Biszkopty przełożyć masą śmietankowa, schłodzić.
    Przed podaniem wierzch oprószyć cukrem pudrem,
    smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować