biszkopty i krem smietankowy-proste ale bardzo smaczne ciasto:)
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki na 2 biszkopty:
90 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jaj
150 g drobnego cukru
Masa śmietankowa:
330 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
4 dag cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fix (9 g)
oraz
cukier puder do posypania
Biszkopt z kremem śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Dno formy o śr 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 st. C, Z połowy składników przygotować pierwszy biszkopt: mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito do miski.
Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier. Następnie ciągle ubijając, dodawać kolejno żółtka i zmiksować na jednolita masę. Do masy wsypać stopniowo składniki suche i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut.Po upieczeniu wyjąć biszkopt i odstawić do wystudzenia.Z drugiej połowy składników upiec drugi biszkopt.
Masa śmietankowa:
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić przez chwilę, dodać cukier puder wymieszany ze śmietaną-fix i dalej ubijać, aż masa będzie gęsta.
Biszkopty przełożyć masą śmietankowa, schłodzić.
Przed podaniem wierzch oprószyć cukrem pudrem,
smacznego!
Komentarze