Torcik z kremem śmietankowym

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo prosty w przygotowaniu torcik z kremem na bazie śmietany. Ciasto lekkie, nasączone kwaskowym ponczem, dla przełamania smaku dżem- u mnie wiśniowy. Smaczny, szybciutko znika z talerzy:)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki oleju
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 budynie śmietankowe-40 g. każdy
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Poncz:
    1 szklanka przegotowanej wody
    sok z 1/2 cytryny
    3 łyżeczki cukru
    Krem:
    500 ml. śmietany kremówki 36%
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżka żelatyny
    3 łyżki zimnej wody
    1/4 szklanki wrzątku
    2 łyżeczki aromatu śmietankowego
    sok z 1/2 cytryny
    Dodatkowo:
    forma tortowa-20 cm. średnica, wyłożona papierem do pieczenia, boki posmarowane tłuszczem i osypane bułką tartą
    owoce-u mnie maliny i winogrona
    2 łyżki tartej czekolady
    1 szklanka dżemu wiśniowego
    3 łyżki wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Torcik z kremem śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik z kremem śmietankowym 1. Jajka ubijam z cukrem i solą na puch, dodaję olej, miksuję, dodaję mąkę zmieszaną z budyniami i proszkiem do pieczenia, mieszam. Ciasto wlewam do blaszki, piekę ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto studzę.
  • Torcik z kremem śmietankowym 2. Składniki ponczu mieszam, odstawiam. Ciasto przekrawam na pół, odstawiam.
    Żelatynę zalewam wodą zimną, mieszam, po 10 minutach zalewam wrzątkiem, mieszam -aż się rozpuści, studzę. Śmietanę ubijam na sztywno z dodatkiem cukru, aromatu i soku z cytryny. Na koniec ciągle miksując dodaję letnią żelatynę. Ok. 1/4 kremu nakładam do rękawa cukierniczego.
  • Torcik z kremem śmietankowym 3. Blat ciasta nasączam ponczem, smaruje 1/4 częścią kremu, na krem wykładam dżem i drugi blat ciasta, który też nasączam ponczem. Całość smaruje pozostałym kremem. Za pomocą rękawa cukierniczego z kremem dekoruje tort rozetkami. Boki tortu osypuje wiórkami kokosowymi, wierzch ozdabiam owocami. Całość osypuje tartą czekoladą i wstawiam do lodówki. Torcik wyjmuję przed podaniem.

Porady

Owoców możemy użyć dowolnych. Jeśli ich nie mamy, torcik będzie świetnie się prezentował osypany większą ilością czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować