Domowy sernik z musem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Jest to sernik uniwersalny doskonały zarówno na niedzielne popołudnie, jak i na przyjęcie. Polubią go zarówno mali i duzi. Moim zdaniem takie klasyczne przepisy zawsze będą udane.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • masa serowa
    1 kg sera trzykrotnie mielonego
    150 g masła
    150 g cukru
    50 g budyniu waniliowego
    30 g mąki ziemniaczanej
    15 g cukru waniliowego
    4 jajka
    mus czekoladowy
    100 g czekolady mlecznej
    100 ml śmietany 30%
    10 g śmietanfixu
    dodatkowo
    100 g herbatników czekoladowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Mus czekoladowy

Domowy sernik z musem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa serowa: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy masło. Miksujemy. Dodajemy partiami ser. Miksujemy. Dodajemy budyń i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do ciasta.
    Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na dnie układamy herbatniki. Masę serową wylewamy na herbatniki. Pieczemy około 80 minut w 180 stopniach. Studzimy.
    Mus czekoladowy: Śmietanę podgrzewamy. Czekoladę łamiemy na kawałki. Do czekolady dodajemy podgrzana śmietanę. Mieszamy, aż rozpuści się czekolada. Studzimy. Następnie chłodzimy przez 2 godziny. Zimną masę ubijamy na puch. Dodajemy śmietanfix. Mieszamy. Mus smarujemy na wystudzonym cieście.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować