Delikatny i kremowy sernik z dodatkiem dyni, dzięki której nabrał żółtego,jesiennego koloru. Wierzch przykrywa słodki krem z białą czekoladą, który osładza dość kwaśną, świeżą żurawinę zatopioną w serniku.
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
SPÓD:
100 g herbatników czekoladowych
1 łyżeczka kakao
50 g masła
SERNIK DYNIOWY:
500 g twarogu zmielonego
250 g serka mascarpone
1/2 szklanki cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 budyń waniliowy
4 jajka
300 g surowej dyni
2 łyżki oleju rzepakowego
MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
200 g twarogu zmielonego
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
150 g czekolady białej
Dyniowy sernik z żurawiną i musem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki rozkruszyć w rozdrabniaczu na proszek i wymieszać z kakao oraz miękkim masłem. Wyłożyć na dno formy 21 x 25 cm w wyłożonym papierem do pieczenia na dnie. Wyrównać dociskając do dna okruchy.
2.Dynię pokroić w kostkę i smażyć na oleju, aż będzie miękka. Przełożyć do kielicha blendera i zmiksować na gładkie puree.
Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg, serek mascarpone, cukier, budyń i żółtka umieścić w misie miksera, krótko zmiksować. Tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Wmieszać wystudzone puree z dyni. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać w masę serową. Wylać na przygotowany spód, rozłożyć na wierzchu owoce żurawiny, lekko wciskając je w sernik. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 *C. Piec przez około 50 min. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wstawić do lodówki.
3.Kremówkę podgrzać w garnuszku i gorącą zalać połamaną czekoladę. Po minucie dokładnie wymieszać, aż się całkiem rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Zmielony twaróg (użyłam tego z wiaderka) zmiksować razem z płynną czekoladą. Gęsty krem wyłożyć na schłodzony sernik i wyrównać. Można zrobić wzorek widelcem lub specjalną łopatką z ząbkami. Smacznego :)
Komentarze