Dyniowy sernik z żurawiną i musem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatny i  kremowy sernik z dodatkiem dyni, dzięki której nabrał żółtego,jesiennego koloru. Wierzch przykrywa słodki krem z białą czekoladą, który osładza dość kwaśną, świeżą żurawinę zatopioną w serniku.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SPÓD:

    100 g herbatników czekoladowych
    1 łyżeczka kakao
    50 g masła

    SERNIK DYNIOWY:

    500 g twarogu zmielonego
    250 g serka mascarpone
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
    1 budyń waniliowy
    4 jajka
    300 g surowej dyni
    2 łyżki oleju rzepakowego

    MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:

    200 g twarogu zmielonego
    1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
    150 g czekolady białej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Dyniowy sernik z żurawiną i musem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spód 1. Herbatniki rozkruszyć w rozdrabniaczu na proszek i wymieszać z kakao oraz miękkim masłem. Wyłożyć na dno formy 21 x 25 cm w wyłożonym papierem do pieczenia na dnie. Wyrównać dociskając do dna okruchy.
  • Żurawina 2. Dynię pokroić  w kostkę i smażyć na oleju, aż będzie miękka. Przełożyć do kielicha blendera i zmiksować na gładkie puree.
    Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg, serek mascarpone, cukier, budyń i żółtka umieścić w misie miksera, krótko zmiksować. Tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Wmieszać wystudzone puree z dyni. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać w masę serową. Wylać na przygotowany spód, rozłożyć na wierzchu owoce żurawiny, lekko wciskając je w sernik. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 *C. Piec przez około 50 min. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wstawić do lodówki.
  • Czekoladowy krem 3. Kremówkę podgrzać w garnuszku i gorącą zalać połamaną czekoladę. Po minucie dokładnie wymieszać, aż się całkiem rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Zmielony twaróg (użyłam tego z wiaderka) zmiksować razem z płynną czekoladą. Gęsty krem wyłożyć na schłodzony sernik i wyrównać. Można zrobić wzorek widelcem lub specjalną łopatką z ząbkami. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.81 (208 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sernik dyniowy

To może cię zainteresować