Sernik z musem czekoladowym

4.49 (164 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kolejny weekend majowy a u mnie kolejny serniczek , tym razem z pysznym ,delikatnym musem czekoladowym ....przepyszny ,bardzo słodki dla miłośników czekolady idealny ,ciasteczka oreo dodają ciekawego smaku a sernik pieczony w kąpieli wodnej jest wyjątkowo delikatny i wilgotny ,wszystkie te warstwy http://wypiekirene.blogspot.com/

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 26 cm

    Masa serowa :
    - 650 g twarogu ,u mnie z Wielunia "Mój ulubiony"
    - 325 ml śmietanki 36 %
    - szklanka cukru pudru
    - 4 jajka
    - 1 duża ,płaska łyżka mąki pszennej
    - 2 duże ,płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    - kilka kropel olejku waniliowego

    Spód :
    - 176 g całych ciasteczek Oreo
    - 36 g roztopionego masła

    Mus czekoladowy :
    - 100 g mlecznej czekolady ( u mnie Wedel )
    - 160 g gorzkiej czekolady ( u mnie Wedel )
    - 4 jajka
    - 65 g cukru
    - 130 ml śmietanki 36%
    - 40 g masła
    - 1 duża łyżka spirytusu
    - 2 duże łyżki espresso ( płynu)
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Mus Musy

Sernik z musem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i całą blaszkę owinąć folią aluminiową tak aby nie przedostała się woda ,w której będzie stał sernik ,najlepsza będzie folia o szerokości 45 cm .

    Ciastka zmielić w blenderze
    i wymieszać z roztopionym masłem,
    wyłożyć je na blaszkę i ugnieść równomiernie na całej powierzchni, włożyć do lodówki na czas robienia masy serowej.
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. , zagotować sobie wodę w czajniku.
    Ser ,cukier i mąki wrzucić do miski i wymieszać na średnich obrotach, dodać kolejno jajka i smietanę, olejek waniliowy, ucierać do połączenia składników ale nie za długo żeby nie napowietrzać masy.
    Masę wylać na ciasteczkowy spód ,
    na dużą blaszkę wlać wrzącą wodę,
    ustawić blaszkę z sernikiem i wstawić do piekarnika , zmniejszyć temperaturę do 140 stopni ,
    piec 80 minut ,
    po tym czasie wyjąć z wody blaszkę ale zostawić sernik w piekarniku do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach .
    Jak sernik będzie już zimny robimy mus czekoladowy.
    Czekolady wrzucamy do miseczki ,którą ustawiamy na garczku z gotującą się wodą ,cały czas mieszamy tak aby czekolada się rozpuściła,w połowie możemy zdjąć z kuchenki ,
    dodajemy masło , spirytus i kawę ,mieszamy aż składniki się połączą i studzimy mieszając od czasu do czasu żeby zachować konsystencję ,
    ubijamy białka na sztywną masę pod koniec dodając cukier ,ubijamy jeszcze ok 3-4 minut ,
    ubijamy śmietanę , do masy czekoladowej dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając ,
    zmniejszamy obroty do najniższych i dodajemy połowę ubitych białek ,mieszamy ,dodajemy ubitą śmietanę i na koniec resztę białek ,
    wszystko mieszamy delikatnie łyżką i gotowy mus wykładamy na zimny sernik , wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
    Przed podaniem posypujemy startą czekoladą .
    Smacznego :)

Porady

Składniki na sernik wyjąc z godzinkę dwie przed robieniem z lodówki śmietana do musu musi być mocno schłodzona

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować