Pomarańczowy sernik z musem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik to moje ulubione ciasto i kocham każdą jego wersję. Połączenie go z musem czekoladowym dla mnie jest strzałem w dziesiątkę. Sernik jest wilgotny, pachnący.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    15 dkg herbatników maślanych
    Masa serowa:
    1 kg sera z wiaderka (Piątnica),
    10 dkg masła,
    1 szklanka cukru,
    5 jaj,
    1/2 szklanki mleka,
    1 budyń waniliowy- 40g
    skórka z 1 pomarańczy,
    skórka krojona suszona z pomarańczy-garść

    Mus czekoladowy:
    15 dkg czekolady mlecznej,
    50 g czekolady gorzkiej,
    250 g śmietany 30%.
    Dodatkowo:
    ziarna kakao,
    płatki migdałów.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Pomarańczowy sernik z musem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: herbatniki rozkruszamy i wysypujemy nimi dno tortownicy 26 cm.
    Masa serowa: miękkie masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy żółtka, twaróg, mleko, budyń, skórki pomarańczowe. Białka ubijamy na pianę i dodajemy pod koniec mieszania masy serowej. Masę wylewamy na herbatniki. Posypujemy ziarnami kakao.Pieczemy przez godzinę: najpierw w 180 stopniach, po pół godzinie zmniejszamy temp do 160 stopni. Studzimy.

    Mus czekoladowy: czekolady łamiemy na kostki, wrzucamy do garnka, wlewamy śmietankę i podgrzewamy do momentu połączenia się składników. Cały czas mieszamy. Studzimy. Najlepiej zostawić na noc w zimnym miejscu. Potem miksujemy aż do powstania gęstej piany. Mus nakładamy na wystudzony sernik np, za pomocą rękawa cukierniczego. Ozdabiamy płatkami migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować