Sernik to moje ulubione ciasto i kocham każdą jego wersję. Połączenie go z musem czekoladowym dla mnie jest strzałem w dziesiątkę. Sernik jest wilgotny, pachnący.
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Spód:
15 dkg herbatników maślanych
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka (Piątnica),
10 dkg masła,
1 szklanka cukru,
5 jaj,
1/2 szklanki mleka,
1 budyń waniliowy- 40g
skórka z 1 pomarańczy,
skórka krojona suszona z pomarańczy-garść
Mus czekoladowy:
15 dkg czekolady mlecznej,
50 g czekolady gorzkiej,
250 g śmietany 30%.
Dodatkowo:
ziarna kakao,
płatki migdałów.
Pomarańczowy sernik z musem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: herbatniki rozkruszamy i wysypujemy nimi dno tortownicy 26 cm.
Masa serowa: miękkie masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy żółtka, twaróg, mleko, budyń, skórki pomarańczowe. Białka ubijamy na pianę i dodajemy pod koniec mieszania masy serowej. Masę wylewamy na herbatniki. Posypujemy ziarnami kakao.Pieczemy przez godzinę: najpierw w 180 stopniach, po pół godzinie zmniejszamy temp do 160 stopni. Studzimy.
Mus czekoladowy: czekolady łamiemy na kostki, wrzucamy do garnka, wlewamy śmietankę i podgrzewamy do momentu połączenia się składników. Cały czas mieszamy. Studzimy. Najlepiej zostawić na noc w zimnym miejscu. Potem miksujemy aż do powstania gęstej piany. Mus nakładamy na wystudzony sernik np, za pomocą rękawa cukierniczego. Ozdabiamy płatkami migdałów.
Komentarze