Domowy schab pieczony ze śliwką z domowym dżemem żurawinowym

5 (199 ocen)

  • 60 min

Ten schab uwielbia mój mąż- jako drugie danie lub do kanapki.

  • 60 min

Składniki:

  • Schab pieczony:
    1kg schabu
    3 ząbki czosnku
    1/4 torebki majeranku
    sól
    śliwki suszone kalifornijskie 20 dag

    Dżem żurawinowy:
    1kg żurawin
    3/4kg cukru

    do dekoracji suszona żurawina
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Schab pieczony

Domowy schab pieczony ze śliwką z domowym dżemem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab pieczony:
    Schab umyć, osuszyć, wydrążyć dziurę. Następnie przyprawić i włożyć do lodówki na całą noc.
    Mięso nadziać śliwkami. Obsmażyć schab na maśle klarowanym, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni w nagrzanym piekarniku. Następnie zdjąć pokrywę i dalej piec przez 10 minut.
  • 2. Dżem żurawinowy:
    umyte i przebrane żurawiny zasypać cukrem, gotować przez kilka minut pod przykryciem, aby popękały i odstawić na dobę. Następnego dnia smażyć na małym ogniu, aż staną się szkliste. Rozłożyć do wyparzonych słoików, przetrzeć brzegi, zakręcić wyparzonymi przykrywkami i odstawić do góry dnem do ostygnięcia.

Porady

Dżem żurawinowy można również przygotować w nieco inny sposób, wkładając umyte, przebrane owoce do syropu z połowy kilograma cukru i szklanki wody. Smażyć godzinę na małym ogniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować