Domowy ocet jabłkowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Ocet jabłkowy stosuje się jako przyprawę do sałatek, surówek, barszczu i innych potraw. Ze względu na jego właściwości stosowany jest zapobiegawczo i leczniczo w przypadku przeziębienia ma działanie antybakteryjne i antyseptyczne. Ponadto obniża poziom cukru we krwi, wpływa korzystnie na układ krążenia, choroby skóry oraz wspomaga odchudzanie. Zobaczcie, jak zrobić domowy ocet jabłkowy.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg kwaśnych dojrzałych jabłek, najlepiej antonówka lub papierówka.
    1 litr letniej przegotowanej wody
    4- 5 łyżek cukru lub miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowy ocet jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Umyte jabłka kroimy, usuwamy ogonki, ewentualnie gniazda jabłka. Można użyć również skórki z jabłek oraz resztki jabłek pozostałych podczas sporządzania innych potraw.
    2. Pokrojone jabłka umieszczamy w szklanym wcześniej wyparzonym naczyniu i zalewamy ciepła, przegotowaną wodą z cukrem lub miodem.
    3. Naczynie przykrywamy gazą lub płótnem i zawiązujemy sznurkiem i odstawiamy ciepłe i ciemne miejsce. Dobrze jest też przycisnąć wierzch naczynia talerzykiem.
    4. Po 3-4 tygodniach otrzymamy ocet gotowy do użytku, gdy płyn przybierze jasny kolor. Wtedy przelewamy płyn przez gazę do wyparzonych szklanych butelek i przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Ocet

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować