Domowy ocet jabłkowy

4.38 (173 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Ocet jabłkowy ma wiele właściwości prozdrowotnych, poprawia nastrój, działa bakteriobójczo, zmniejsza apetyt na słodkie, przyspiesza przemianą materii i poprawia kondycję jelit.

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • ok 1 kg jabłek ( najlepiej renety)
    ok 1 l wody ( przegotowanej, letniej)
    1 łyżka miodu
    szczypta drożdży
Wystaw ocenę:

4.38 (173 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowy ocet jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowy ocet jabłkowy 1. jabłka umyć, osuszyć, odkroić nadpsute miejsca. Pokroić na ćwiartki wraz z gniazdami nasiennymi. Umieścić w naczyniu glinianym lub dużym słoju. Zalać osłodzoną miodem wodą ze szczyptą drożdży, tak aby jabłka znajdowały się pod powierzchnią wody. Słoik przykry gazą.
  • Domowy ocet jabłkowy 2. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 3-4 tygodnie. Bardzo ważne jest, aby jabłka podczas całego procesu znajdowały się pod powierzchnią wody, inaczej może pojawić się pleśń, a taki ocet nadaje się do wyrzucenia. Najlepiej przycisnąć jabłka szklanką lub małym talerzykiem (niezbędny jest dopływ tlenu dla prawidłowego funkcjonowania bakterii octowych).
    Raz dziennie można zamieszać zawartość słoja łyżką ( w celu zapewnienia dostępu tlenu).
  • Domowy ocet jabłkowy 3. Ocet jest gotowy w momencie, kiedy woda przestaje się pienić. Ocet powinien mieć przyjemny zapach jabłek i słodko-kwaśny smak. Należy go przelać przez sitko do butelek.

Porady

Ocet jabłkowy można: *pić z wodą po rozcieńczeniu (1-3 łyżeczki na szklankę wody) * używać jako składnik sosu do sałatek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Ocet

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Fermentacja Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować