Tym razem kulinarny kierunek na Italię! Domowy makaron z kurczakiem, pieczarkami i groszkiem w kremowym sosie z serka mascarpone i oliwy z truflami. Smakuje wyśmienicie!
2 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Makaron:
Mąka pszenna (najlepiej typ 00, ale może być tortowa) - 200 g + do podsypania
Jajka - 2 sztuki
Dodatki:
Kurczak (mięso z piersi) - 400 g
Pieczarki - 300 g
Groszek cukrowy - samo ziarno (lub groszek zielony) - 50 g
Oliwa z truflami - 2 łyżki
Serek mascarpone - 250 g
Tymianek świeży - 3-4 gałązki
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Domowe tagliatelle z sosem truflowym z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od makaronu. Mąkę mieszamy z jajkami i zagniatamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Dzielimy na pół. Połówkę rozwałkowujemy bardzo cienko (na ok 1mm), w razie potrzeby podsypując mąką. To chyba najbardziej pracochłonna część całego przepisu.
2.Kiedy ciasto będzie już cieniutki, posypujemy je mąką i składamy w rulon.
3.Tniemy na paski grubości 8mm.
4.Makaron rozsypujemy luzem. Teraz powtarzamy kroki z drugą częścią ciasta.
Makaron powinien się przesuszyć, czyli poleżeć w ciepłym, przewiewnym miejscu przez 20 minut.
5.Kurczaka kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Na oliwie truflowej przesmażamy kurczaka z gałązkami tymianku, po chwili dodajemy pieczarki i groszek. Doprawiamy pieprzem, solą i paprykami. Smażymy ok 5 minut. Kiedy kurczak jest już usmażony wyjmujemy tymianek. Oddał już swój aromat. Dodajemy serek mascarpone i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, aż sos zgęstnieje.
6.Makaron wrzucamy partiami do osolonej wody i gotujemy 2-3 minuty. Powinien być lekko twardy. Makaron przekładamy do sosu, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut.
7.Makaron pozostaje lekko twardy, sos jest delikatny i aksamitny z mocno wyczuwalnym truflowym aromatem. Takim daniem na pewno zaskoczycie swoich bliskich!
Komentarze