REKLAMA

Domowe tagliatelle z sosem truflowym z mascarpone

wyświetlono: 57 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Tym razem kulinarny kierunek na Italię! Domowy makaron z kurczakiem, pieczarkami i groszkiem w kremowym sosie z serka mascarpone i oliwy z truflami. Smakuje wyśmienicie!

opublikowany: 14.07.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 2 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • Makaron:
    Mąka pszenna (najlepiej typ 00, ale może być tortowa) - 200 g + do podsypania
    Jajka - 2 sztuki

    Dodatki:
    Kurczak (mięso z piersi) - 400 g
    Pieczarki - 300 g
    Groszek cukrowy - samo ziarno (lub groszek zielony) - 50 g
    Oliwa z truflami - 2 łyżki
    Serek mascarpone - 250 g
    Tymianek świeży - 3-4 gałązki
    Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Domowe tagiatelle z sosem truflowym z mascarpone 1. Zaczynamy od makaronu. Mąkę mieszamy z jajkami i zagniatamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Dzielimy na pół. Połówkę rozwałkowujemy bardzo cienko (na ok 1mm), w razie potrzeby podsypując mąką. To chyba najbardziej pracochłonna część całego przepisu.
  • Domowe tagiatelle z sosem truflowym z mascarpone 2. Kiedy ciasto będzie już cieniutki, posypujemy je mąką i składamy w rulon.
  • Domowe tagiatelle z sosem truflowym z mascarpone 3. Tniemy na paski grubości 8mm.
  • Domowe tagiatelle z sosem truflowym z mascarpone 4. Makaron rozsypujemy luzem. Teraz powtarzamy kroki z drugą częścią ciasta.

    Makaron powinien się przesuszyć, czyli poleżeć w ciepłym, przewiewnym miejscu przez 20 minut.
  • Domowe tagiatelle z sosem truflowym z mascarpone 5. Kurczaka kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Na oliwie truflowej przesmażamy kurczaka z gałązkami tymianku, po chwili dodajemy pieczarki i groszek. Doprawiamy pieprzem, solą i paprykami. Smażymy ok 5 minut. Kiedy kurczak jest już usmażony wyjmujemy tymianek. Oddał już swój aromat. Dodajemy serek mascarpone i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, aż sos zgęstnieje.
  • Domowe tagiatelle z sosem truflowym z mascarpone 6. Makaron wrzucamy partiami do osolonej wody i gotujemy 2-3 minuty. Powinien być lekko twardy. Makaron przekładamy do sosu, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut.
  • Domowe tagiatelle z sosem truflowym z mascarpone 7. Makaron pozostaje lekko twardy, sos jest delikatny i aksamitny z mocno wyczuwalnym truflowym aromatem. Takim daniem na pewno zaskoczycie swoich bliskich!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: danusia19671 danusia19671

Tagliatelle z kurczakiem i sosem śmietanowym

Na dzisiejszy obiad proponuję pyszny makaron z kurczakiem i sosem śmietanowym.

kategoria: Dania główne tagliatelle opublikowany: 26.07.2016 | wyświetlono: 28676 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: benka benka

Tagliatelle z sosem serowo-śmietanowym

Pyszny makaron z kurczakiem duszonym w śmietanie z nutą serową.

kategoria: Dania główne Sosy tagliatelle Ser opublikowany: 22.08.2013 | wyświetlono: 10102 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE