Domowe tagliatelle z sosem truflowym z mascarpone

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tym razem kulinarny kierunek na Italię! Domowy makaron z kurczakiem, pieczarkami i groszkiem w kremowym sosie z serka mascarpone i oliwy z truflami. Smakuje wyśmienicie!

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Makaron:
    Mąka pszenna (najlepiej typ 00, ale może być tortowa) - 200 g + do podsypania
    Jajka - 2 sztuki

    Dodatki:
    Kurczak (mięso z piersi) - 400 g
    Pieczarki - 300 g
    Groszek cukrowy - samo ziarno (lub groszek zielony) - 50 g
    Oliwa z truflami - 2 łyżki
    Serek mascarpone - 250 g
    Tymianek świeży - 3-4 gałązki
    Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Tagliatelle Pasty

Domowe tagliatelle z sosem truflowym z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowe tagiatelle z sosem truflowym z mascarpone 1. Zaczynamy od makaronu. Mąkę mieszamy z jajkami i zagniatamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Dzielimy na pół. Połówkę rozwałkowujemy bardzo cienko (na ok 1mm), w razie potrzeby podsypując mąką. To chyba najbardziej pracochłonna część całego przepisu.
  • Domowe tagiatelle z sosem truflowym z mascarpone 2. Kiedy ciasto będzie już cieniutki, posypujemy je mąką i składamy w rulon.
  • Domowe tagiatelle z sosem truflowym z mascarpone 3. Tniemy na paski grubości 8mm.
  • Domowe tagiatelle z sosem truflowym z mascarpone 4. Makaron rozsypujemy luzem. Teraz powtarzamy kroki z drugą częścią ciasta.

    Makaron powinien się przesuszyć, czyli poleżeć w ciepłym, przewiewnym miejscu przez 20 minut.
  • Domowe tagiatelle z sosem truflowym z mascarpone 5. Kurczaka kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Na oliwie truflowej przesmażamy kurczaka z gałązkami tymianku, po chwili dodajemy pieczarki i groszek. Doprawiamy pieprzem, solą i paprykami. Smażymy ok 5 minut. Kiedy kurczak jest już usmażony wyjmujemy tymianek. Oddał już swój aromat. Dodajemy serek mascarpone i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, aż sos zgęstnieje.
  • Domowe tagiatelle z sosem truflowym z mascarpone 6. Makaron wrzucamy partiami do osolonej wody i gotujemy 2-3 minuty. Powinien być lekko twardy. Makaron przekładamy do sosu, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut.
  • Domowe tagiatelle z sosem truflowym z mascarpone 7. Makaron pozostaje lekko twardy, sos jest delikatny i aksamitny z mocno wyczuwalnym truflowym aromatem. Takim daniem na pewno zaskoczycie swoich bliskich!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Europejska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować