Tagliatelle z pesto, szynką i pomidorami

4.49 (174 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kocham pesto w każdej postaci. Uwielbiam tworzyć nowe i wyzywające smakiem połączenia. Tym razem zapraszam na makaron z pesto z rukoli i bazylii z dodatkiem prażonych migdałów i koziego sera. Smaku całości dodają przyrumienione kawałki szynki, a świeżości pomidory śliwkowe. Smacznie polecam :)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 200 g makaronu Tagliatelle (użyłam wersji z dodatkiem szpinaku)
    - 100 g szynki wieprzowej
    - 3 pomidory daktylowe

    PESTO
    - 1 drzewko bazylii
    - 1 garść świeżej rukoli
    - 1 ząbek czosnku
    - 40 g prażonych migdałów
    - 40 g twardego koziego sera
    - około 1/2 szklanki oliwy z oliwek
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Tagliatelle z pesto, szynką i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały mielimy w młynku lub rozdrabniamy je w moździerzu. Do rozdrabniacza dodajemy czosnek, bazylię, rukolę i część oliwy z oliwek - wszystko chwilę miksujemy. Następnie dodajemy straty kozi ser i zmielone migdały, pozostałą część oliwy i ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia składników (niezbyt długo, aby nie powstała jednolita papka). Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • 2. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Szynkę kroimy w pasy i rumienimy je na odrobinie oliwy. Ugotowany makaron mieszamy z pesto, dodajemy szynkę oraz pokrojone pomidory śliwkowe. Całość posypujemy dodatkową porcją koziego sera. Życzę smacznego! :)

Porady

Jeśli zostało nam pesto, możemy przechowywać je w lodówce do około tygodnia w dobrze zamkniętym słoiczku. Pesto świetnie sprawdzi się także jako dodatek do ryżu, mięs, ryb lub jako smarowidło do pieczywa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować