Ekspresowe danie dla zabieganych, przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut.
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
180g makaronu tagliatelle,
150 g chudego wędzonego boczku,
pół czerwonej papryki,
pół cebuli,
200 ml śmietany 30 %,
sól i pieprz do smaku,
ząbek czosnku,
2 łyżki oleju
Tagliatelle z sosem śmietankowym z boczkiem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku wstawiamy wodę na makaron tagliatelle. Woda powinna być lekko osolona. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Około 10 minut.
Następnie kroimy boczek w drobną kostkę. Warzywa paprykę i cebulę obieramy i również kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy warzywa i boczek, przeciskamy również czosnek przez praskę. Całość smażymy na średnim ogniu około 5 minut. Na koniec dodajemy odcedzony makaron i śmietankę 30 %. Chwilkę dusimy i dokładnie mieszamy, aby całość ładnie się połączyła.
Porady
Dodatkowo możemy dodać poszatkowaną świeżą bazylię lub natkę pietruszki.
Komentarze