TAGLIATELLE Z SOSEM ŚMIETANKOWYM Z BOCZKIEM I PAPRYKĄ

3.52 (23 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ekspresowe danie dla zabieganych, przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut. 

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 180g makaronu tagliatelle,
    150 g chudego wędzonego boczku,
    pół czerwonej papryki,
    pół cebuli,
    200 ml śmietany 30 %,
    sól i pieprz do smaku,
    ząbek czosnku,
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

3.52 (23 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Tagliatelle

Tagliatelle z sosem śmietankowym z boczkiem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku wstawiamy wodę na makaron tagliatelle. Woda powinna być lekko osolona. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Około 10 minut.

    Następnie kroimy boczek w drobną kostkę. Warzywa paprykę i cebulę obieramy i również kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy warzywa i boczek, przeciskamy również czosnek przez praskę. Całość smażymy na średnim ogniu około 5 minut. Na koniec dodajemy odcedzony makaron i śmietankę 30 %. Chwilkę dusimy i dokładnie mieszamy, aby całość ładnie się połączyła.

Porady

Dodatkowo możemy dodać poszatkowaną świeżą bazylię lub natkę pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron tagliatelle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować