Tagliatelle z mascarpone i szpinakiem

3.27 (11 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Dzisiaj przepis na szybki i błyskawiczny w przygotowaniu makaron tagliatelle z serkiem mascarpone i szpinakiem baby. Danie proste, ale bardzo smaczne i aromatyczne - idealne dla wszystkich zapracowanych smakoszy :)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron tagliatelle
    - 250 g serka mascarpone
    - 2 ząbki czosnku
    - 250 g szpinaku baby
    - 1 łyżka oliwy z oliwek
    - 1 łyżka masła
    - 1/4 łyżeczki tymianku
    - 1 duża szczypta gałki muszkatołowej
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

3.27 (11 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Tagliatelle z mascarpone i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron tagliatelle gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzanej oliwie i maśle delikatnie podsmażamy drobno pokrojone ząbki czosnku (jedynie do momentu uwolnienia aromatu). Następnie dodajemy serek mascarpone i podgrzewamy go do momentu, aż zmieni konsystencję na płynną. Do serka dodajemy dużą szczyptę gałki muszkatołowej, tymianek oraz szpinak baby, który podgrzewamy aż lekko zwiędnie. Na koniec doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy z sosem i wykładamy na talerze. Życzę smacznego! :)

Porady

Danie możemy lekko urozmaicić, posypując je na koniec płatkami parmezanu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować