Mięciutkie z dużą ilością nadzienia, najlepiej smakują jeszcze ciepłe.Smak dzieciństwa z przepisu babci.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
550 g mąki pszennej
120 g masła
250 ml mleka
100 g cukru
2 jajka
25 g świeżych drożdży
szczypta soli
5 łyżeczek cukru
Nadzienie:
400 g jagód
4 łyżki cukru pudru
Oraz
żółtko do smarowania jagodzianek
Domowe jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mleko podgrzać tak by było ciepłe.
Drożdże rozmieszać z cukrem i połową mleka, łyżeczką mąki i odstawić na 10 minut.Rozpuścić masło ,ostudzić i połączyć z pozostałym mlekiem.
Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wyrobić.
Ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
Jagody wymieszać z cukrem pudrem.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 okrągłych porcji.
Na środek każdej z nich nałożyć 2 łyżki jagód uformować bułeczkę i dokładnie skleić. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 20
minut do napuszenia.
Przed pieczeniem każdą smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 20-25 minut do zarumienienia bułeczek.
Gotowe posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Komentarze