Domowe jagodzianki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mięciutkie z dużą ilością nadzienia, najlepiej smakują jeszcze ciepłe.Smak dzieciństwa z przepisu babci.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej
    120 g masła
    250 ml mleka
    100 g cukru
    2 jajka
    25 g świeżych drożdży
    szczypta soli
    5 łyżeczek cukru
    Nadzienie:
    400 g jagód
    4 łyżki cukru pudru
    Oraz
    żółtko do smarowania jagodzianek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Jagodzianki Desery

Domowe jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Mleko podgrzać tak by było ciepłe.
    Drożdże rozmieszać z cukrem i połową mleka, łyżeczką mąki i odstawić na 10 minut.Rozpuścić masło ,ostudzić i połączyć z pozostałym mlekiem.
    Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wyrobić.
    Ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
    Jagody wymieszać z cukrem pudrem.
    Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 okrągłych porcji.
    Na środek każdej z nich nałożyć 2 łyżki jagód uformować bułeczkę i dokładnie skleić. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 20
    minut do napuszenia.
    Przed pieczeniem każdą smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 20-25 minut do zarumienienia bułeczek.
    Gotowe posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Porady

Zamiast jagód możemy dodać dowolne owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować