DOMOWE JAGODZIANKI

4.5 (177 ocen)

pyszne do kawki, mleka, herbatki i nie tylko ;)

Składniki:

  • 1 kg mąki
    5 dag drożdży
    ½ szkl. cukru
    3 żółtka
    cukier waniliowy
    1 szkl. mleka
    ¼ margaryny
    2 łyżki oleju
    szczypta soli

    jagody+ cukier
    białko
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Jagodzianki Desery

Domowe jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki składniki, podgrzać na gazie.
    Roztopić margarynę, wystudzić, dodać żółtka i cukier- utrzeć.
    Do mąki dodać zaczyn, następnie masę z żółtkami, olej, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz aromat- w razie potrzeby dodawać mleko, wyrobić jednolitą masę. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.

    Z ciasta formować kule, rozwałkować, wykrawać kwadraty, układać jagody wymieszane z cukrem, łączyć końce na przemian.Posmarować roztrzepanym białkiem, posypać cukrem. Piec w rozgrzanym piekarniku 25 min. w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować