Domowe jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki składniki, podgrzać na gazie.
Roztopić margarynę, wystudzić, dodać żółtka i cukier- utrzeć.
Do mąki dodać zaczyn, następnie masę z żółtkami, olej, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz aromat- w razie potrzeby dodawać mleko, wyrobić jednolitą masę. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Z ciasta formować kule, rozwałkować, wykrawać kwadraty, układać jagody wymieszane z cukrem, łączyć końce na przemian.Posmarować roztrzepanym białkiem, posypać cukrem. Piec w rozgrzanym piekarniku 25 min. w temp. 180 stopni.
Komentarze