Domowe jagodzianki

4.5 (199 ocen)

Przepis na te jagodzianki przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Takie jagodowe bułeczki piekła moja babcia, mama obecnie ja.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej typ 405 - 450
    5 dag drożdży
    2 szklanki letniego mleka (ilość zależy od suchości mąki)
    3 żółtka
    pół szklanki cukru
    szczypta soli
    łyżka masła
    laska wanilii

    około 2 szklanki jagód
    cukier
    3 - 4 łyżki drobnej kaszki orkiszowej ewentualnie manny
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowe jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski. Drewnianą łyżką na środku robimy dołek. Kruszymy drożdże. Wsypujemy cukier. Wlewamy trochę mleka, tak by drożdże z cukrem rozpuściły się i nabrały konsystencji gęstej śmietany. Rozczyn delikatnie przykrywamy mąką, tworząc niewielki kopczyk. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 15 minutach sprawdzamy czy kopczyk popękał, jeśli tak to wyrabiamy łyżką, dolewamy stopniowo mleko, wlewamy żółtka, masło, resztę cukru i ziarna z wanilii. Teraz ciasto wyrabiamy ręką. Jeśli uważamy, że ciasto jest za rzadkie dosypujemy mąki, za gęste mleka. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie odstawiać od ręki. Uklepujemy przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia około 30 - 45 minut.
  • 2. W czasie wyrastania ciasta jagody mieszamy z cukrem wedle własnego smaku i kaszką orkiszową.
  • 3. Następnie dłonie smarujemy olejem, Urywamy po kawałku ciasta. Formujemy na dłoni placuszek. Na środek kładziemy łyżeczką jagody, czym więcej tym lepiej. Ciasto zlepiamy i kształtujemy bułeczki. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach co 3 - 4 cm. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia około 20 - 30 minut w zależności od temperatury otoczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Wyrośnięte jagodzianki smarujemy roztrzepanym białkiem. Wstawiamy do piekarnika, po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy około 20 minut, aż bułeczki będę rumiane. Upieczone jeszcze gorące jagodzianki posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Do nadzienia jagodowego możemy dodać szczyptę cynamonu lub wanilii. Jeśli nie mamy kaszki orkiszowej lub manny jagody możemy wymieszać z budyniem waniliowym lub śmietankowym to również zapobiegnie rozlewaniu się jagód. Przy wyrabianiu drożdżowego ciasta kierujemy się zasadą dolej/dosyp, w zależności od konsystencji ciasta. Długość pieczenia zależy w dużej mierze od wielkości jagodzianek i naszego piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować