Leciutki puszysty deser z naszych rodzimych owoców smakuje najlepiej.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Jabłka 5 sztuk
mąka pszenna 1 szklanka
2 jajka
szklanka mleka
3/4 szklanki wody gazowanej
olej do smażenia
cynamon do posypania
cukier puder do posypania
Jabłka w chmurce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko i wodę . Zmiksować na gładkie ciasto.
Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ósemki, posypać cynamonem.
Obtaczać w cieście i wrzucać na rozgrzany olej do lekkiego zarumienienia .
Lekko ostudzone posypać cukrem pudrem. Spożywać najlepiej na ciepło . Smacznego :)
Porady
W wersji dla dorosłych możemy maczać w likierze amaretto, a następnie w cieście. Nada to migdałowego aromatu.
Komentarze