Domowe "Bounty"- batoniki kokosowe w polewie czekoladowej z likierem kokosowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pamiętacie reklamę, w której hasło brzmiało "Bounty-smak raju?". Cóż, to hasło dosłownie opisuje cudowny smak tych batoników. Są o wiele lepsze niż sklepowe i choć to bomba kaloryczna, nie sposób poprzestać na jednym, bo uzależniają.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • -200 g wiórek kokosowych
    -400 g mleka zagęszczonego słodzonego w puszce
    -2 kieliszki likieru kokosowego
    -300 g mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Słodycze Batony

Domowe "bounty"- batoniki kokosowe w polewie czekoladowej z likierem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Do miski wrzucamy wiórki. Wlewamy mleko skondensowane i likier i ugniatamy ręcznie na jednolitą, połączoną masę. Z masy, zwilżonymi lekko wodą dłońmi formujemy prostokątne batoniki i odkładamy je na talerzyk. Batony wkładamy do lodówki na czas przygotowania polewy.
  • 2 2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, uważając, aby nie dostała się do niej woda.
  • 3 3. W czekoladzie zanurzamy batoniki.
  • 4 4. Batoniki odkładamy na kratkę piekarnika. Gdy czekolada zastygnie, przekładamy je na talerzyk i chłodzimy jeszcze minimum dwie godziny w lodówce. Smacznego!

Porady

W wersji dla dzieci do batoników nie dodajemy likieru, a zamiast niego dolewamy jeszcze 10-20 g mleka skondensowanego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (167 ocen)

kokosowe batoniki-bounty

To może cię zainteresować