Domowe batoniki orzechowo-kokosowe w polewie czekoladowej

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Batoniki smakują obłędnie i kuszą swoim wyglądem. Kiedyś, kiedy ktoś by mi powiedział, że słodycze które są bezglutenowe, czy wegańskie mogą na prawdę wspaniale smakować nie uwierzyłabym. Ale wszystkiego trzeba spróbować i przekonać się, że to prawda. Dlatego polecam ich przygotowanie- nie są trudne, a składniki dostaniemy w każdym większym markecie.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    -1,5 szklanki mąki kokosowej
    -1/2 płaskiej łyżeczki soli
    -4 łyżki oleju kokosowego (temperatura pokojowa)
    -5 łyżek miodu płynnego

    Polewa:
    -3 łyżki oleju kokosowego
    -5 łyżeczek kakao
    -4 łyżki syropu klonowego

    Dodatkowo:
    -6 łyżek masła orzechowego
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery Słodycze Batony

Domowe batoniki orzechowo-kokosowe w polewie czekoladowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Mąkę kokosową, sól, miód i olej kokosowy umieszczany w misce. Ręcznie, dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto.
  • 2 2. Z ciasta wyklejamy kwadrat na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • 3 3. Od razu po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy. Smarujemy masłem orzechowym i wkładamy do lodówki.
  • 4 4. Przygotowujemy polewę: olej kokosowy rozpuszczamy cały czas mieszając na wolnym ogniu w rondelku. Do rozpuszczonego oleju dodajemy kakao i syrop klonowy, mieszamy, aż składniki się połączą. Polewę wylewamy równomiernie na ciasto, wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc. Po tym czasie ciasto kroimy na mniejsze batony. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować