Domowa pasta z lubczyku do zup

4 (3 ocen)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jeśli mamy nadmiar lubczyku to zachowajmy jego smak w słoiku. Najlepiej nadaje się na pastę młody lubczyk. Taka pasta z lubczyku może być w lodówce lub w piwnicy nawet rok czasu. Ważne aby zawsze wierzch pasty był zalany olejem ,a brzeg słoiczka suchy i czysty. Lubczyk można dodać do każdej warzywnej zupy z wyjątkiem rosołu,bo pasta zmieni nam kolor na zielony. Do rosołu warto zamrozić same liście lubczyku.

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 spore pęczki gałązek LUBCZYKU
    3 łyżeczki soli kamiennej (nie używaj zwykłej kuchennej)
    3 łyżki oleju.
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dodatki Pasty

Domowa pasta z lubczyku do zup - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lubczyk 1. Lubczyk dokładnie czyścimy pod bieżącą wodą i osuszamy.
  • Lubczyk 2. Tak przygotowany lubczyk kroimy na mniejsze kawałki razem z młodymi łodygami,bo w nich jest najwięcej aromatu. jeśli mamy już starszy lubczyk to oberwij liście, a łodygi wyrzuć.
    Pokrojone gałązki włóż partiami do blendera, posyp solą i dodaj trochę oleju.
  • Lubczyk 3. Zmiksowany lubczyk musi być gładkiej konsystencji.
  • Lubczyk 4. Przekładamy do wyparzonego słoika, zalewamy cały wierzch olejem i odstawiamy w chłodne miejsce. Ważne aby zawsze po użyciu do zupy wierzch pasty był zalany olejem ,a brzeg słoiczka suchy i czysty.
  • Lubczyk 5. Pastę można również włożyć do dużej kostkarki do lodu i zamrozić. Po zamrożeniu przechowuj w zamrażarce w szczelnie zamkniętym pojemniku lub woreczku strunowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lubczyk Maggi Przyprawy Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować