Domowa kiszona kapusta

5 (150 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jeśli chcecie delektować się wybornym bigosem lub surówką, to podstawowy składnik, kiszoną kapustę, trzeba zrobić samemu.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty
    1 łyżka soli
    1 marchew
    szczypta cukru
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowa kiszona kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Usuwamy zewnętrzne liście kapusty i wycinamy głąb ale go nie wyrzucamy. Oczyszczoną kapustę szatkujemy szatkownicą lub w robocie. Marchew zetrzeć na wiórki. Poszatkowaną kapustę mieszamy z marchwią solą i cukrem. Mieszając ugniatamy. Pozostawiamy na godzinę by zmiękła i puściła sok.
  • 2. Kapustę przekładamy do słoika mocno ugniatamy najlepiej drewnianą pałką w ten sposób wyciśniemy sok,który wypłynie na wierzch. Zostawiamy od góry wolne 2 cm. na wierzchu układamy kawałek liścia a na nim głąb. Zamykamy słoiki. Napełnione słoiki odstawiamy do zakiszenia w temperaturze pokojowej na 2 dni. Najlepiej słoiki ustawić w misce, bo w pierwszej fazie kiszenia może wypływać sok.Jeśli potrzebujemy kiszonej kapusty szybciej to pozostawiamy ją w temperaturze pokojowej około 10 dni.Jeżeli chcemy by postała dłużej to po dwudniowym zakiszeniu wynosimy ją do chłodnego miejsca.

Porady

Sól soli nierówna, trzeba użyć soli dobrej jakości (dodatkowo niejodowana i bez antyzbrylaczy ).Jeśli ktoś lubi może dodać zamiast marchewki kminek,jałowiec,liść laurowy czyli swoje ulubione przyprawy. Ja robię po kilka słoików jeśli kończy mi się jedna partia to kiszę kolejną i tak mam o każdej porze roku chrupiącą i pachnącą kiszoną kapustę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować