Kapusta kiszona domowa

  • wyświetlono: 43010 |
  • dodany do książki kucharskiej: 16 |
  • polecenia: 1

Co roku kisimy wraz z mężem kapustę , własną ,uprawianą w ogródku, jest wyśmienita

teresa-kr

Składniki

10 kg kapusty białej
1 kg marchwi
20 dkg soli jodowanej do przetworów
2-3 łyżki kminku

Sposób przygotowania przepisu:

Kapusta kiszona domowa

  • 1. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści ,pokroić na ćwiartki i zetrzeć na szatkownicy.
    Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    W dużym naczyniu dobrze wymieszać kapustę, marchew, kminek i sól.
    Następnie w dużym naczyniu kamionkowym lub wiadrze emaliowanym układać warstwami kapustę i ubijać ,aż kapusta puści sok. Garnek odstawić w ciepłe miejsce na tydzień .Obciążyć kapustę czystym talerzykiem kamieniem i nakryć ścierką. Kiedy zrobi się szum na wierzchu ,to zrobić dziury ,aby nie było goryczki.
    Po tygodniu włożyć do słoików , dobrze zakręcić i wynieść do piwnicy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babci
 

Komentarze

Podobne przepisy

Kimchi

Dodane przez: i love food

Kimchi - koreańska kiszona kapusta

Lekko pikantna kiszona kapusta...

Czerwona kapusta kwaszona na zimę

Dodane przez: bogusia82

Czerwona kapusta kiszona na zimę

W sklepach raczej nie kupimy czerwonej...

Kiszona kapusta po gruzińsku

Dodane przez: mariwanna

Kiszona kapusta po gruzińsku

Chrupiąca kapusta kiszona razem...

image-0lpx6uc

Dodane przez: marzencia117

DOMOWE OGÓRKI KISZONE

Dobrodziejstwa lata zawsze chomikuję...

image-1y71guw

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Kiszona kapusta z jabłkiem, marchewką i buraczkami

Nie każdy ma miejsce na wielką...

wiktoria dzwonek

Dodane przez: viki2903

Kolorowa kapusta kiszona w słoiku

Kapustę można kisić nie tylko w...