Domowa granola

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Chrupiąca, sycąca i zdrowa granola. Idealna z jogurtem naturalnym i owocami na smaczny początek dnia.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
    1/3 szklanki płynnego miodu
    3 łyżki oleju
    pól szklanki wiórków kokosowych
    pół szklanki płatków migdałów
    pół szklanki rodzynek
    pół szklanki orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Śniadanie

Domowa granola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzech włoskie drobno siekamy. wszystkie sypkie składniki łączymy. Miód podgrzewamy przez kilka sekund w mikrofalówce aby był płynny, mieszamy z olejem. Dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy.
    Całość wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C przez około 15 minut mieszając co 5 minut aby się nie przypaliły (szczególnie z boków). Pozostawiamy do wystygnięcia i przekładamy do szczelnego pojemnika.

Porady

Wymienione w przepisie wiórki kokosowe, orzechy, rodzynki i płatki migdałów możemy zastąpić dowolnymi bakaliami, orzechami czy nasionami. Zachowujemy przy tym proporcję aby sumarycznie było ich 2 szklanki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować