Domowa granola

5 (183 ocen)

  • 30 min

Domowa granola to mieszanka zdrowia ze smakiem, czyli podprażone płatki plus ziarna, lekko miodowe, idealne do jogurtu czy mleka. Pomagają dobrze rozpocząć dzień, nawet gdy jest ponury i deszczowy.

  • 30 min

Składniki:

  • Granola:
    1 szklanka płatków owsianych
    2 łyżki ziaren słonecznika
    2 łyżki ziaren dyni
    2 łyżki wiórek kokosowych
    ok. 20 suszonych owoców goji
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1-2 łyżki miodu

Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Pesto

Domowa granola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki wymieszać z ziarnami, jedynie ziarna goji zostawiamy. Dodajemy składniki płynne i dobrze mieszamy. Całość wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekamy w 170 st. C przez 20 minut, często mieszając. Na 5 minut przed końcem pieczenia dodajemy ziarna goji (nie wsypujmy ich wcześniej bo po dłuższym zapiekaniu zrobią się gorzkie). Przestudzoną granolę wsypujemy do szklanego zamykanego pojemnika. Wytrzymuje 1 tydzień.

Porady

Do granoli możemy dodawać wszystkie ziarna, orzechy czy suszone owoce. Tylko nie należy ich tak długo zapiekać, bo albo się przypalą i będą gorzkie albo się całkiem spalą, najlepiej dodawać je krótko przed końcem pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować