Domowa biała kiełbasa II

4.47 (196 ocen)

Taką kiełbasę od wielu lat robimy dla siebie, bliskich i znajomych, zawsze wspaniale smakuje.

Składniki:

  • 2 kg łopatki wieprzowej
    2 kg boczku świeżego nie za chudego
    1 kg karkówki
    85 g peklosoli (17 g na 1 kg mięsa)
    1 większa główka polskiego czosnku
    1 czubata łyżeczka mielonego pieprzu
    2 łyżki majeranku
    700 - 800 ml bardzo zimnej wody
    osłonki (jelita) do nadziewania
Wystaw ocenę:

4.47 (196 ocen)

Zobacz również:

Żur Przystawki Wędliny

Domowa biała kiełbasa ii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-085feh2 1. Wszystkie mięsa pokroić w dużą kostkę ( ok 3/3 cm), przesypać peklosolą i wstawić do lodówki na 8-12 godzin.

    Po tym czasie zmielić w maszynce do mielenia na dużych oczkach, dodać wszystkie przyprawy, bardzo drobno posiekany czosnek, wyrabiać rękoma przynajmniej pół godziny dodając pomału wodę, wtedy mięso nabierze odpowiedniej kleistości.
  • image-1g9ddhb 2. Jelita wymoczyć przez pół godziny w letniej wodzie, zmieniając ją dwukrotnie.
    Pojedyncze jelito naciągnąć na specjalną przystawkę do maszynki od mielenia mięsa lub kiełbaśnicy.
    Delikatnie napełniać osłonki zawiązując końce i przekręcając co jakiś czas aby powstały odpowiedniej długości kiełbaski.
  • image-07v02be 3. Gotowe, napełnione kiełbasy ułożyć w misce, przykryć i wstawić do lodówki na ok. 4 godziny aby dojrzała.
  • image-1lx48dg 4. Po tym czasie można ją odpowiednio przyrządzać.

    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować