Taką kiełbasę od wielu lat robimy dla siebie, bliskich i znajomych, zawsze wspaniale smakuje.
Składniki:
2 kg łopatki wieprzowej
2 kg boczku świeżego nie za chudego
1 kg karkówki
85 g peklosoli (17 g na 1 kg mięsa)
1 większa główka polskiego czosnku
1 czubata łyżeczka mielonego pieprzu
2 łyżki majeranku
700 - 800 ml bardzo zimnej wody
osłonki (jelita) do nadziewania
Domowa biała kiełbasa ii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie mięsa pokroić w dużą kostkę ( ok 3/3 cm), przesypać peklosolą i wstawić do lodówki na 8-12 godzin.
Po tym czasie zmielić w maszynce do mielenia na dużych oczkach, dodać wszystkie przyprawy, bardzo drobno posiekany czosnek, wyrabiać rękoma przynajmniej pół godziny dodając pomału wodę, wtedy mięso nabierze odpowiedniej kleistości.
2.Jelita wymoczyć przez pół godziny w letniej wodzie, zmieniając ją dwukrotnie.
Pojedyncze jelito naciągnąć na specjalną przystawkę do maszynki od mielenia mięsa lub kiełbaśnicy.
Delikatnie napełniać osłonki zawiązując końce i przekręcając co jakiś czas aby powstały odpowiedniej długości kiełbaski.
3.Gotowe, napełnione kiełbasy ułożyć w misce, przykryć i wstawić do lodówki na ok. 4 godziny aby dojrzała.
Komentarze