Biszkopt z musem jabłkowym, malinami i kremem mascarpone

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo proste w przygotowaniu, efektowne i pyszne ciasto.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    2 jajka
    40 g cukru
    45 g mąki pszennej tortowej
    15 g mąki ziemniaczanej
    szczypta soli

    mus jabłkowy:
    400 g jabłek prażonych ze słoika
    100 ml wody
    1 op. galaretki malinowej

    krem mascarpone:
    250 g sera mascarpone
    250 g śmietanki 30%
    1-2 łyżki cukru pudru

    dodatkowo:
    ok. 70 g małych okrągłych biszkoptów
    250 g malin
    1 op. galaretki krystalicznej

    do nasączenia:
    1/2 szklanki herbatki malinowej lub innej owocowej
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Biszkopt z musem jabłkowym, malinami i kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, nadal ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy 13-15 minut w temperaturze 160 stopni. Upieczony biszkopt studzimy i zdejmujemy papier ze spodu.
  • 2. Jabłka przekładamy do rondelka, dodajemy wodę, podgrzewamy i miksujemy blenderem na gładki mus. Zagotowujemy, wsypujemy galaretkę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonego musu dodajemy połowę malin i delikatnie mieszamy.
  • 3. Rant tortownicy wykładamy od środka papierem do pieczenia, podwyższając nieco brzeg. Ustawiamy na paterze i umieszczamy w nim biszkopt. Nasączamy go połową herbatki. Wykładamy mus jabłkowy i wyrównujemy powierzchnię. Biszkopty zamaczamy na chwilę w pozostałej herbacie i układamy na musie. Wstawiamy na chwilę do lodówki.
  • 4. Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 1,5 szklanki (375 ml) gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia.
    Mascarpone łączymy ze śmietanką, dodajemy cukier puder i ubijamy na gęsty krem. Krem wykładamy na biszkopty, wyrównujemy powierzchnię i układamy pozostałe maliny, wciskając je w krem. Zalewamy tężejącą galaretką krystaliczną i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • 5. Przed podaniem zdejmujemy rant i ostrożnie usuwamy papier.

Porady

Można zrezygnować z dokładania malin do musu jabłkowego i wszystkie wyłożyć na wierzch ciasta. Aby papier trzymał się rantu, smarujemy wewnętrzną powierzchnię rantu odrobiną masła. Aby później rant łatwo usunąć można go lekko podgrzać np. strumieniem ciepłego powietrza z suszarki do włosów. Do przygotowania musu jabłkowego użyłam jabłek przygotowanych według tego przepisu: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/jablka-prazone-w-sloikach

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mus jabłkowy Jabłka Maliny Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować