REKLAMA

Miodownik z musem jabłkowym i kremem budyniowym

wyświetlono: 1400 | dodany do książki kucharskiej: 8 | polecenia: 0

Nasze ulubione ciasto w sezonie jesienno-zimowym: kruche placki przełożone kremem budyniowo-maślanym i musem jabłkowym. Wierzch pokryty masą kajmakową z prażonymi orzechami sprawia, że ciasto jest słodkie i chrupiące. Idealne na 2-3 dzień, kiedy wszystkie smaki się połączą.

opublikowany: 18.10.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto: (na 2 blaty o wym. 25x30 cm):
    3 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka
    120 g masła
    3 łyżki miodu
    2 łyżeczki sody

    Masa budyniowo-maślany: 2 budynie śmietankowe z cukrem
    3 szklanki mleka
    200g masła

    mus jabłkowy:1 litr musu z jabłek
    2 galaretki cytrynowe

    ponadto:1 puszka (400g) masy kajmakowej
    300 g posiekanych orzechów włoskich
Ocena:

(średnia 4.5 z 161 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę przesiać z sodą. Wbić jajka, dodać posiekane masło, cukier i miód. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Każdą częścią ciasta wylepić dno blachy (o wym 25/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, lub rozwałkować na prostokąt i przenieść na blaszkę z papierem. Piec na złoty kolor około 12-15 minut minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
  • 2. Mus jabłkowy: mus wyłożyć ze słoika na patelnię i chwilę podprażyć. Następnie dodać galaretki  i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Odstawić.
  • 3. Krem budyniowo-maślany: dwie szklanki mleka zagotować, a w pozostałym dokładnie wymieszać budyń. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową i ciągle gotując energicznie mieszać. Budyń odstawić do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch i dodawać porcjami ostudzony budyń.
  • 4. Przełożenie: na dno blaszki wyłożyć pierwszy blat kruchego ciasta, a na to krem budyniowo-maślany. Na wierzchu rozprowadzić mus jabłkowy, przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować masę kajmakową. Posypać podprażonymi, pokruszonymi na mniejsze kawałki orzechami. Ciasto włożyć do lodówki na całą noc, aby wszystkie smaki się połączyły. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: katarzynka455

Ciasto z kremem i musem jabłkowym

Proste i smaczne ciasto takie bez wysiłku i zrobi je każdy....

kategoria: Ciasta Desery galaretki mus musy krem opublikowany: 14.11.2014 | wyświetlono: 1589 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE