Miodownik z musem jabłkowym i kremem budyniowym

  • wyświetlono: 827 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Nasze ulubione ciasto w sezonie jesienno-zimowym: kruche placki przełożone kremem budyniowo-maślanym i musem jabłkowym. Wierzch pokryty masą kajmakową z prażonymi orzechami sprawia, że ciasto jest słodkie i chrupiące. Idealne na 2-3 dzień, kiedy wszystkie smaki się połączą.

IMG_1607 — kopia
  • 10 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto: (na 2 blaty o wym. 25x30 cm):
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 jajka
120 g masła
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody

Masa budyniowo-maślany: 2 budynie śmietankowe z cukrem
3 szklanki mleka
200g masła

mus jabłkowy:1 litr musu z jabłek
2 galaretki cytrynowe

ponadto:1 puszka (400g) masy kajmakowej
300 g posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania przepisu:

Miodownik z musem jabłkowym i kremem budyniowym

  • 1. Ciasto: mąkę przesiać z sodą. Wbić jajka, dodać posiekane masło, cukier i miód. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Każdą częścią ciasta wylepić dno blachy (o wym 25/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, lub rozwałkować na prostokąt i przenieść na blaszkę z papierem. Piec na złoty kolor około 12-15 minut minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
  • 2. Mus jabłkowy: mus wyłożyć ze słoika na patelnię i chwilę podprażyć. Następnie dodać galaretki  i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Odstawić.
  • 3. Krem budyniowo-maślany: dwie szklanki mleka zagotować, a w pozostałym dokładnie wymieszać budyń. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową i ciągle gotując energicznie mieszać. Budyń odstawić do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch i dodawać porcjami ostudzony budyń.
  • 4. Przełożenie: na dno blaszki wyłożyć pierwszy blat kruchego ciasta, a na to krem budyniowo-maślany. Na wierzchu rozprowadzić mus jabłkowy, przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować masę kajmakową. Posypać podprażonymi, pokruszonymi na mniejsze kawałki orzechami. Ciasto włożyć do lodówki na całą noc, aby wszystkie smaki się połączyły. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

orzechy włoskiemiódciasto miodowe

Komentarze

Podobne przepisy

image-1r3gx4r

Dodane przez: anula-d

Ciasto z wiśniami i kremem budyniowym

Bardzo szybkie w przygotowaniu...

Miodownik z musem brzoskwiniowym

Dodane przez: agarybak76

Miodownik z musem brzoskwiniowym

Doskonałe ciasto, nie tylko na...

Ciasto biszkoptowe z jabłkami i kremem budyniowym

Dodane przez: bienpyt

Ciasto biszkoptowe z jabłkami i kremem budyniowym

Ciemny biszkopt, krem z jabłek...

Ciasto z masą cytrynową

Dodane przez: czekoladka

Ciasto z masą cytrynową i kremem budyniowym

Delikatny biszkopt połączony ze...

Tort.

Dodane przez: BABECZKA 35

Tort biszkoptowy z kremem budyniowym i ananasem

Ten tort jest bardzo pyszny. Idealnie...

Makowe ciasto z jabłkami i kremem budyniowym

Dodane przez: juchab

Makowe ciasto z jabłkami i kremem budyniowym

Wiadomo, że połączenie maku i jabłek...