Delikatne Bułeczki z Musem Jabłkowym

  • wyświetlono: 277 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Bułeczki przygotowałam na sobotnie śniadanie dla moich chłopaków.

Zdjęcie do publikacji.
  • 10 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

10 szt.

500 g mąki pszennej
7 g drożdży instant lub 16 g świeżych
50 g kwaśnej śmietany
80 g cukru
paczka cukru waniliowego
2 jajka w temp.pokojowej
szczypta soli
200 ml mleka
50 g miękkiego masła

Mus Jabłkowy:

5 jabłek
cukier do smaku
paczka cukru waniliowego
1\4 łyżeczki cynamonu
2 łyżki soku z cytryny

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Delikatne Bułeczki z Musem Jabłkowym

  • Bułki.1. Jabłka myjemy,obieramy i usuwamy gniazda nasienne.
    3 jabłka starłam na tarce o grubych oczkach,wrzuciłam do garnka,wsypałam cukry i prażyłam na małym ogniu do rozgotowania się jabłek i zredukowania soku,pozostałe jabłka pokroiłam w grubszą kosteczkę i wrzuciłam do prażonych jabłek.
    Całość prażymy jeszcze 5 min.dodajemy cynamon i sok z cytryny,pozostawiamy do przestygnięcia.

    Rozcieńczyć drożdże w niewielkiej ilości ciepłego mleka,dodać odrobinę cukru i odstawić na 10 min.
    Do miski przesiać przez sitko mąkę,cukry,jajka i sól,śmietanę,miękkie masło,resztę mleka oraz rozczyn.
    Zagnieść ciasto ręcznie,lub przy pomocy miksera,na początku ciasto będzie lepkie,a na końcu ugniatania,bardzo miękkie i elastyczne.
    Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić do podwojenia objętości 1-1,5 godz.
  • Bułki.2. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany delikatnie mąką,podzielić na kawałki 60-70 g,każdy kawałek uformować w kulkę,następnie rozpłaszczyć w dłoni,można również delikatnie rozwałkować,do środka włożyć łyżkę musu i skleić ciasto tak,aby łączenie ciasta było pod spodem układając bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Bułki.3. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na 20 min.
    Przed włożeniem do piekarnika smarujemy bułeczki mlekiem.
    Wkładamy blaszkę do nagrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy ok.25 min.
  • Bułki.4. Bułeczki przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Porady

Można je również nadziać ulubionym dżemem,konfiturą lub masą krówkową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaDeserśniadaniedla dziecibułkido kawymus jabłkowypieczywoz zeszytu babciciasta za grosik
 

Komentarze

Podobne przepisy

Bułeczki maślane z kruszonką

Dodane przez: benka

Bułeczki maślane z kruszonką

Bułeczki z kruszonką i nadzieniem...

bułeczki maślane

Dodane przez: capri

bułeczki maślane z kruszonką

delikatne i pyszne

Bułeczki czosnkowe z ziołami

Dodane przez: AnkaFiranka

Bułeczki czosnkowe z ziołami

Świetnie będą się komponować z...

Bułeczki mleczne z Portugalii

Dodane przez: Cukiereczek

Bułeczki mleczne z Portugalii

Bułeczki mleczne to bardzo popularny...

Bułeczki

Dodane przez: Mniam1

Bułeczki drożdżowe z makiem

Zwyczajne, drożdżowe bułeczki z...

bułeczki z czarnuszką

Dodane przez: bieniaszka

Bułeczki z czarnuszką

Pachnące bułeczki które świetnie...