Miodownik z musem jabłkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Miodowe blaty przełożone masą grysikową i musem jabłkowym, zwieńczone orzechami zatopionymi w słodkim miodzie. Czyż to nie brzmi pysznie?

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    2 łyżki miodu – u mnie miód lipowy
    150 g masła
    3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 jajka
    Warstwa orzechowa:
    250 g orzechów – ja użyłam pół na pół włoskich i ziemnych
    75 g masła
    5 łyżek cukru
    2 łyżki miodu – u mnie miód lipowy
    Masa grysikowa:
    2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    6 łyżek kaszy manny
    2-3 łyżki cukru pudru
    200 g masła
    Mus jabłkowy:
    2 kg jabłek
    2 łyżki cukru
    2 galaretki cytrynowe
    szczypta cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik

Miodownik z musem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miodownik z musem jabłkowym 1. Masło i miód roztapiamy w rondelku. Studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sodę i jajka. Na końcu dodajemy przestudzone masło. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. dzielimy na 3 części. Schładzamy.
    Blaszkę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy cienko i wykładamy na spód blaszki (ja rozprowadziłam ciasto dłońmi). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 10 minut na złoty kolor.
    Tak samo robimy z drugą częścią ciasta.
  • Miodownik z musem jabłkowym 2. Orzechy siekamy. W rondelku roztapiamy masło, cukier i miód. Dodajemy posiekane orzechy, mieszamy.
    Trzecią część ciasta wykładamy na spód blaszki. Na wierzch rozprowadzamy masę z orzechami. Całość pieczemy ok 15 minut.
    Wszystkie blaty ciasta studzimy.
  • Miodownik z musem jabłkowym 3. Mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego wsypujemy stopniowo kaszę. Gotujemy kilka minut na małym ogniu aż kasza stanie się gęsta. Przykrywamy folią spożywczą – tak aby dotykała kaszy (zapobiegniemy w ten sposób powstaniu kożucha). Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
    Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy zimną kaszę, ucieramy do powstania gładkiej masy.
  • Miodownik z musem jabłkowym 4. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i cynamon. Dusimy do czasu kiedy zaczną się rozpadać. Dodajemy galaretki (sypkie), mieszamy. Pozostawiamy do wystudzenia.

    W formie, w której piekliśmy blaty miodowe układamy kolejno: blat miodowy – masa grysikowa – blat miodowy – tężejący mus jabłkowy – blat z orzechami.

Porady

Ciasto pozostawiamy do następnego dnia – miodowe blaty muszą nieco zmięknąć. Najlepiej smakuje na 2-3 dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa grysikowa Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować