Owoce schowane pod kołderką z piany i kruszonki stanowią świetną propozycję na zimowy podwieczorek. W trakcie pieczeni unosi się niesamowity aromat truskawek i jagód, przypomina o minionym lecie...:)
Deser owocowy na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, masło i dwie łyżki cukru połączyć razem. Utworzyć kulkę ciasta, owinąć w folię i wstawić do zamrażarki.
Truskawki pokroić w kosteczkę i posypać łyżką cukru. Cztery małe miseczki wysmarować odrobiną masła. Na spód wyłożyć truskawki. Białko ubić z łyżką cukru, a następnie wyłożyć na owoce.
Ciasto wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na sam wierzch. (Jeśli ciasto będzie miękkie potrzymać nieco dłużej w zamrażarce).
Piec przez około 23 minuty w 190*C, aż wierzch zrobi się rumiany. Rozłożyć porcje na talerzyki, podawać z bitą śmietaną.
Komentarze