Tort brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BIAŁKA ODDZIELAMY OD ŻÓŁTEK I MIKSUJEMY NA SZTYWNO
-DODAJEMY CUKIER I STOPNIOWO ŻÓŁTKA
-PRZESIEWAMY MĄKĘ Z PROSZKIEM I DELIKATNIE ŁĄCZYMY
-PIECZEMY W 170C OK 40 MIN
-UPIECZONY WYCIĄGAMY ,STUDZIMY,I DZIELIMY NA 3 CZĘŚCI
2.BRZOSKWINIE Z SOKIEM WLEWAMY DO GARNKA
-DOLEWAMY SZKLANKĘ WODY I BLENDUJEMY NA GŁADKO
-DOPROWADZAMY DO WRZENIA
-ODSTAWIAMY I WSYPUJEMY GALARETKI
-DOKŁADNIE MIESZAMY DO ROZPUSZCZENIA
-ODSTAWIAMY DO STĘŻENIA
ŚMIETANKĘ MIKSUJEMY Z CUKRAMI WANIL.
CZEKOLADĘ ROZPUSZCZAMY W KĄPIELI WODNEJ
(NIE DODAJEMY MASŁA,MLEKA ITP.) SAMĄ CZEKOLADĘ
3.NA PIERWSZA WARSTWĘ BISZKOPTU DAJEMY 1/2 MUSU
NASTĘPNIE 1/3 ŚMIETANY
I TAK PRZEKŁADAMY KOLEJNE BISZKOPTY
OSTATNIA WARSTWĘ I BOKI SMARUJEMY SMIETANĄ
I ODKŁADAMY DO LODÓWKI NA OK.1H
NASTĘPNIE NA PAPIERZE DO PIECZENIA,MALUJEMY
( JA UŻYŁAM WORKA CUKIERNICZEGO,BEZ TYLKI)
COŚ NA WZÓR KOSZYCZKA
PAPIER ODKŁAAMY DO LODÓWKI DO CZASU,AŻ CZEKOLADA
CAŁKIEM STWARNIEJE
JEŚLI ZOSTANIE NAM CZEKOLADY,MOŻNA ZROBIĆ DODATKOWE
OZDOBY( W MOIM PRZYPADKU BYŁY TO KWIATKI)
PRZYKŁADAMY PAPIER DO BOKÓW TORTU,DELIKATNIE
DOCISKAMY I POWOLI ODDZIELAMY PAPIER OD CZEKOLADY
TAK GOTOWY TORT ODSTAWIAMY DO LODÓWKI,I PO GODZINIE
MOŻNA SIĘ CZĘSTOWAĆ ;)
Komentarze