TRUSKAWKOWE PTASIE MLECZKO

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

AROMATYCZNE CIASTO TRUSKAWKOWE

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT: biszkopt x2
    12 jajek
    12 łyżek mąki tortowej
    łyzeczka pr.do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    śmietana 30% litr
    5 op.cukru waniliowego
    4 galaretki truskawkowe
    świeże truskawki -kg
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Truskawkowe ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:

    - oddzielamy białka od żółtek,miksujemy na sztywno dodając cukier

    - następnie dodajemy żółtka i miksujemy do uzyskania gęstej masy

    -do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem( delikatnie mieszamy)

    -gotową masę przelewamy do blaszki (25x35)

    -wkładamy do nagrzanego piekarnika 170C pieczemy ok.35-40 min.

    -upieczony odkładamy do całkowitego wystudzenia

    (biszkopt będziemy następnie dzielić na dwa blaty)
    -można oczywiście upiec osobno dwa biszkopty z podanej porcji)
  • 2. Rozpuszczamy galaretki (0,5 l na 1 szt)
    odstawiamy do lekkiego stężenia

    -następnie opłukane truskawki kroimy w plastry

    -śmietanę ubijamy z cukrami wanil.na sztywno,odstawiamy
    do lodówki
  • 3. -Na pierwszy biszkopt nakładamy ok.połowę śmietany.

    - układamy pokrojone truskawki wg.uznania jaką ilość

    -przykrywamy drugim biszkoptem

    -następnie dwie galaretki miksujemy z pozostałą śmietaną

    -połowę takiej masy wlewamy na ciasto,układamy plastry
    truskawek,i resztę śmietany dolewamy na truskawki

    całość zalewamy pozostałą galaretką i odstawiamy do lodówki
  • 4. Ciasto przekładamy w blaszce z rantem

    życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować