Krem w połączeniu ze słodką śmietanką jest wyjątkowo delikatny. :)
50 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na krem:
duży seler,
większy por (biała i jasnozielona część),
3 większe ziemniaki,
około 1,5 l bulionu (może być z kostki),
łyżka masła,
łyżka oleju,
sól,
pieprz świeżo mielony,
szczypta pieprzu cayenne,
odrobina curry,
200 g śmietany 30%.
Dodatkowo:
posiekana natka pietruszki,
jajka ugotowane na twardo.
Delikatny krem z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Selera i ziemniaki kroję w kostkę, pora w plasterki. Duszę na średnim ogniu pod przykryciem z dodatkiem masła, oleju, soli i pieprzu przez około 15 minut, często mieszam.
Wlewam bulion, dodaję curry i pieprz cayenne. Zagotowuję, zmniejszam ogień i gotuję pod przykryciem do miękkości warzyw (około 25-30 minut).
Zupę miksuję na gładki krem. Dodaję śmietanę wymieszaną z odrobiną zupy. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Krem podaję z połówkami jajka, posypany natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze