REKLAMA

Zupa krem z selera naciowego

wyświetlono: 3579 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Pyszna i zdrowa zupa z selerem naciowym, który dodaje smaku i aromatu.

opublikowany: 18.08.2017
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 2 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) kawałek szyi albo udka z indyka (ok. 200 g)
    2) 2 -3 średnie marchewki
    3) mała pietruszka
    4) por
    5) 6 łodyg selera naciowego
    6) cebula
    7) 3 ziemniaki
    8) 200 g śmietany 18%
    9) 200 g serka topionego śmietankowego
    10) ziele angielskie
    11) liść laurowy
    12) sól, pieprz
    13) szczypta chili
    14) sok z połowy cytryny
    15) łyżeczka estragonu
    16) zioła prowansalskie
    17) szczypta gałki muszkatołowej
    18) 4 kromki chleba
    19) 200 g sera koziego
    20) 2 łyżki masła
    21) natka pietruszki
Ocena:

(średnia 4.5 z 178 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kosteczkę, pora i selera naciowego w paseczki i podsmażamy na maśle aż zmiękną.
  • 2. Kawałek indyka zalewamy ok. 1,5 l wody i zagotowujemy. Po zagotowaniu zbieramy szumowiny i dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy do miękkości. W trakcie gotowania, mniej więcej po 30 minutach, dodajemy marchewkę, korzeń pietruszki i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy aż będą miękkie. Gdy warzywa i mięso będą miękkie wyjmujemy mięso, ziele angielskie, liść laurowy i dodajemy podsmażone cebulę, pora i selera naciowego oraz przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, estragon) i gotujemy około 5 minut. Na koniec dodajemy sok z cytryny i zupę miksujemy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej konsystencji kremu.
  • 3. W wysokim naczyniu umieszczamy śmietanę (najlepiej żeby miała temperaturę pokojową), dolewamy do niej 4 łyżki zupy i dodajemy pokrojony na kawałki serek topiony i wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodajemy do zupy. W miarę potrzeby możemy doprawić jeszcze solą i pieprzem.
  • 4. Kromki chleba kroimy w kostkę, skrapiamy olejem i oprószamy ziołami prowansalskimi i smażymy na rozgrzanej patelni, w razie potrzeby dodając odrobinę oleju.
  • 5. Zupę nalewamy do miseczek. Do każdej porcji wkładamy łyżkę sera koziego, posypujemy posiekaną natką pietruszki i grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: capri capri

zupa krem z selera naciowego z curry

Bardzo aromatyczna i sycąca zupka, nie wymagająca specjalnych starań, a jaka pyszna :)

kategoria: Zupy Curry Desery opublikowany: 05.11.2013 | wyświetlono: 92749 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0
Dodane przez: joanna30 IMG_3480

Zupa-krem z selera naciowego

Pyszna i zdrowa. Moja córeczka jak nigdy zjadła 2 talerze tej zupki:)

kategoria: Zupy zupa krem opublikowany: 12.05.2013 | wyświetlono: 3654 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 2
Dodane przez: aleksandra9854 aleksandra9854

Zupa krem z selera naciowego

Szybka i smaczna zupa w postaci kremu z selera naciowego z dowolnymi dodatkami.

kategoria: Zupy opublikowany: 20.07.2015 | wyświetlono: 2569 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: adienne adienne

Zupa-krem z selera naciowego

Prosta, szybka, bardzo sycąca a przy tym niskokaloryczna :)

kategoria: Zupy krem opublikowany: 10.11.2013 | wyświetlono: 1433 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Gregorhspeed DSC_1166

Zupa krem z selera naciowego

Bossko, lekko ,smacznie

kategoria: Zupy opublikowany: 02.01.2016 | wyświetlono: 946 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: DanusiaC DanusiaC

ZUPA KREM Z SELERA NACIOWEGO

Aromatyczna, smaczna, rozgrzewająca i syta zupa.

kategoria: Zupy opublikowany: 26.08.2018 | wyświetlono: 305 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE