Zupa krem z selera naciowego

4.5 (178 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna i zdrowa zupa z selerem naciowym, który dodaje smaku i aromatu.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) kawałek szyi albo udka z indyka (ok. 200 g)
    2) 2 -3 średnie marchewki
    3) mała pietruszka
    4) por
    5) 6 łodyg selera naciowego
    6) cebula
    7) 3 ziemniaki
    8) 200 g śmietany 18%
    9) 200 g serka topionego śmietankowego
    10) ziele angielskie
    11) liść laurowy
    12) sól, pieprz
    13) szczypta chili
    14) sok z połowy cytryny
    15) łyżeczka estragonu
    16) zioła prowansalskie
    17) szczypta gałki muszkatołowej
    18) 4 kromki chleba
    19) 200 g sera koziego
    20) 2 łyżki masła
    21) natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z selera naciowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kosteczkę, pora i selera naciowego w paseczki i podsmażamy na maśle aż zmiękną.
  • 2. Kawałek indyka zalewamy ok. 1,5 l wody i zagotowujemy. Po zagotowaniu zbieramy szumowiny i dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy do miękkości. W trakcie gotowania, mniej więcej po 30 minutach, dodajemy marchewkę, korzeń pietruszki i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy aż będą miękkie. Gdy warzywa i mięso będą miękkie wyjmujemy mięso, ziele angielskie, liść laurowy i dodajemy podsmażone cebulę, pora i selera naciowego oraz przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, estragon) i gotujemy około 5 minut. Na koniec dodajemy sok z cytryny i zupę miksujemy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej konsystencji kremu.
  • 3. W wysokim naczyniu umieszczamy śmietanę (najlepiej żeby miała temperaturę pokojową), dolewamy do niej 4 łyżki zupy i dodajemy pokrojony na kawałki serek topiony i wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodajemy do zupy. W miarę potrzeby możemy doprawić jeszcze solą i pieprzem.
  • 4. Kromki chleba kroimy w kostkę, skrapiamy olejem i oprószamy ziołami prowansalskimi i smażymy na rozgrzanej patelni, w razie potrzeby dodając odrobinę oleju.
  • 5. Zupę nalewamy do miseczek. Do każdej porcji wkładamy łyżkę sera koziego, posypujemy posiekaną natką pietruszki i grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować