Zupa krem z selera naciowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kosteczkę, pora i selera naciowego w paseczki i podsmażamy na maśle aż zmiękną.
2.Kawałek indyka zalewamy ok. 1,5 l wody i zagotowujemy. Po zagotowaniu zbieramy szumowiny i dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy do miękkości. W trakcie gotowania, mniej więcej po 30 minutach, dodajemy marchewkę, korzeń pietruszki i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy aż będą miękkie. Gdy warzywa i mięso będą miękkie wyjmujemy mięso, ziele angielskie, liść laurowy i dodajemy podsmażone cebulę, pora i selera naciowego oraz przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, estragon) i gotujemy około 5 minut. Na koniec dodajemy sok z cytryny i zupę miksujemy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej konsystencji kremu.
3.W wysokim naczyniu umieszczamy śmietanę (najlepiej żeby miała temperaturę pokojową), dolewamy do niej 4 łyżki zupy i dodajemy pokrojony na kawałki serek topiony i wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodajemy do zupy. W miarę potrzeby możemy doprawić jeszcze solą i pieprzem.
4.Kromki chleba kroimy w kostkę, skrapiamy olejem i oprószamy ziołami prowansalskimi i smażymy na rozgrzanej patelni, w razie potrzeby dodając odrobinę oleju.
5.Zupę nalewamy do miseczek. Do każdej porcji wkładamy łyżkę sera koziego, posypujemy posiekaną natką pietruszki i grzankami.
Komentarze