Zupa krem z selera

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Bardzo smaczna, lekka i pożywna zupa do zrobienia dosłownie w kilka chwil. Prażone orzechy i starty ser nadają jej wyjątkowego smaku. Gwarantuję, że na jednej miseczce się nie skończy ;)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 duże selery (ok 700 g)

    4 ziemniaki

    1 cebula

    1 ząbek czosnku

    oliwa

    1,5-2 l wywaru jarzynowego

    sól

    świeżo zmielony pieprz

    maggi

    2 łyżki śmietany 18%


    1/2 szkl orzechów włoskich

    ser formaggio lub parmezan
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Zupa krem z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dwóch łyżkach oliwy zeszklić posiekaną cebulę. Dodać pokrojonego w kostkę selera i zmiażdżony czosnek. Smażyć kilka minut. Zalać wywarem, w zależności od pożądanej konsystencji wlać go mniej lub więcej (ewentualnie wodą i dodać kostkę warzywną). Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy, doprawić do smaku. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać zahartowaną w zupie śmietanę. Zupę zmiksować na gładki krem.


    Orzechy podprażyć na patelni, przesypać na czystą ściereczkę i pocierając usunąć skórki. Zupę podawać posypaną orzechami, startym serem i polaną oliwą. Można oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Seler Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować