Zupa krem z białych warzyw

4.5 (145 ocen)

Smaczna, prosta i tania zupa z warzyw dostępnych o każdej porze roku.

Składniki:


  • 2 łyżki masła
    Duży kawałek pora
    2 łodygi selera naciowego
    2 ziemniaki
    1 pietruszka
    Kawałek selera- bulwy
    50 g śmietanki 30%
    Sól i pieprz biały do smaku
    Duża szczypta gałki muszkatołowej
    Duża szczypta imbiru
    0,5 łyżeczki majeranku
    0,5 łyżeczki słodkiej papryki
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Zupa krem z białych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    W garnku o grubym dnie rozpuścić masło. Wrzucić posiekanego pora, zeszklić.

    Seler naciowy umyć, pokroić w kawałeczki, wrzucić do pora, smażyć razem.

    Ziemniaki, pietruszkę i kawałek selera obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka. Zalać wodą. Dodać troszkę soli i gotować do miękkości warzyw.

    Następnie wlać śmietankę i zmiksować zupę blenderem.

    Doprawić solą i pieprzem, gałką, imbirem, majerankiem i papryką, zagotować.

    Zupę podawać posypana szczypiorkiem, z grzankami, groszkiem ptysiowym lub chlebem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować