Bardzo łatwy, tani i słodki! Może i toporny, ale kto może się oprzeć tej domowej czekoladzie?
15 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
BLOK:
1 kostka masła
150-180 g cukru (lub cukru pudru)
150 ml mleka
300 g mleka w proszku
60 g prawdziwego kakao
DODATKI:
Opakowanie herbatników (ok. 100 g)
Rodzynki
Żurawina
Orzechy laskowe
Ewentualnie migdały
Pyszny, czekoladowy blok - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Bierzemy garnek i kolejno umieszczamy w nim masło, mleko, kakao i cukier. Gotujemy.
UWAGA! Trzeba zdjąć garnek z gazu PRZED zagotowaniem!
2. Podłączamy mikser i zaczynamy miksować jednocześnie wsypując mleko w proszku. Aż do gładkiej masy.
3. Wrzucamy rodzynki (wcześniej można je moczyć we wrzątku), żurawinę, orzechy (wcześniej można zapiec w piekarniku) i pokruszone herbatniki.
4. Przekładamy masę do podłużnej, prostokątnej formy i czekamy aż masa ostygnie. Potem wstawiamy blok do lodówki na parę godzin. I gotowe ;)
Komentarze