Pleśniak z musem jabłkowym

5 (1 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszne ciasto, bardzo bogate w różnego rodzaju, kolorowe warstwy. Wspaniałe połączenia kruchego ciasta, kwaśnego dżemu i słodkiej bezy. Ciasto jest naprawdę pyszne. Polecam.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
    4 jajka
    1 margaryna
    1 łyżka śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    Szczypta soli
    2 łyżki kakao
    1 szklanka musu jabłkowego (jak do szarlotki)
    garść orzechów włoskich
    garść żurawiny
    1 szklanka cukru do piany
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Pleśniak z musem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka jajek oddzielić od żółtek.
    Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnice. Dodać 4 żółtka, margarynę, śmietanę, ocet i sól. Wyrobić ciasto.
    Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dołożyć kakao i wyrobić.
    Dwie części - jasną i ciemną - włożyć do zamrażalnika na czas kolejnych etapów.

    Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier. Białka z cukrem ubijać ok. 5 min, a następnie dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.

    Jasną część wyłożyć na blachę (o wymiarach około 35x20) i posmarować musem jabłkowym oraz rozłożyć równomiernie posiekane orzechy i żurawinę. Na warstwę musu zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto. Na to nałożyć ubitą z białek i cukru pianę, a następnie zetrzeć jasne ciasto.

    Ciasto piec w temp. 200st ok 40-45 min. Kroić po wystygnięciu.

Porady

Ja w sezonie przygotowuję kilka słoików mus jabłkowego. Można wykorzystać go do przeróżnych deserów czy podwieczorków. Idealnie nadaje się do naleśników czy racuchów. Oczywiście gotowy mus można też kupić - ale wiadomo, domowy lepszy :) Kontrolujemy ilość cukru czy innych ulepszaczy. W przepisie na pleśniaka można mus zrobić według poniższego przepis Mus jabłkowy 5 średnich jabłek Cukier (opcjonalnie) Cukier waniliowy Cynamon Jabłka obieramy, trzemy na tarce. Przekładamy do garnka, dodajemy cynamon i cukier waniliowy. Jeśli jabłka są kwaśne, dodajemy cukier do smaku. Jabłka dusimy ok. 5-10 minut. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody. Odstawiamy do wystygnięcia (wystarczy, że będzie letnie, nie musi być całkiem zimne).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mus jabłkowy Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować