Drożdżówki z musem jabłkowym i rodzynkami

4.49 (144 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Puszyste, pachnące, uzależniające :)

Składniki:

  • CIASTO:
    50 dag mąki pszennej + do podsypania – u mnie typ 450
    około 3/4 szklanki mleka – może być troszkę mniej lub więcej, w zależności od wilgotności mąki i wielkości jajek
    1/2 łyżeczki soli
    opakowanie 16 g cukru wanilinowego
    7 dag cukru
    35 g świeżych drożdży
    2 jajka rozmiar L
    7 dag masła
    NADZIENIE:
    „dżemowy” słoiczek gęstego musu z antonówek
    5 dag drobnych rodzynek
    1/2 łyżeczki cynamonu
    czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
    DODATKOWO:
    odrobina oleju do posmarowania miski
    25 g masła do posmarowania wierzchu
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Drożdżówki z musem jabłkowym i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski.
    Do dużego kubka wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i kilka łyżek letniego mleka, rozetrzeć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    W małym rondelku rozpuścić masło.
    Do mąki dodać sól, resztę cukru, cukier wanilinowy, wymieszać.
    Dodać jajka i rozczyn, mieszając łyżką dolewać stopniowo letnie mleko, aż składniki się połączą.
    Dolać stopione, przestudzone masło i dokładnie wyrobić gładkie dość luźne ciasto (rondelka po maśle nie wrzucać od razu do zmywarki, jeszcze się przyda).
    Ja zaczynam wyrabiać w misce, a następnie wykładam na stolnicę i wyrabiam bardzo delikatnie podsypując mąką.
    Wyrobione ciasto przełożyć do posmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – u mnie trwało to godzinę.
  • 2. Mus jabłkowy dokładnie wymieszać z rodzynkami, cynamonem i mąką ziemniaczaną.
    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę (blat), rozwałkować na grubość około 1 cm i szeroką szklanką wyciąć kółka.
    Każde kółko rozpłaszczyć dłonią, na środek nałożyć łyżeczkę nadzienia i dokładnie zlepić.
    Uformowane bułeczki odkładać zlepieniem pod spód na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
  • 3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem.
    25 g masła stopić i posmarować nim wierzch wyrośniętych bułeczek.
    Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut.
    Jeszcze ciepłe, ale nie za bardzo gorące oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mus jabłkowy Cynamon Jabłka Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować