Moja wersja orientalnych pączków bez dodatku jajek, na bazie słodkiego mango i dodatkiem wiórków kokosowych, są świetną alternatywą klasycznego pączka symbolizującego tłusty czwartek.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 mango
240g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80g cukru
50g wiórków kokosowych
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
cukier puder do posypania pączków
olej około 1 litr
Azjatyckie mini pączusie z mango i nutą kokosa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mango obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zmiksować blenderem do gładkiej konsystencji.
2.Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier, wiórki kokosowe, spirytus, szczyptę soli i całość dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Następnie dodać mango, ponownie dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut.
3.Po tym czasie z ciasta uformować wałek, pokroić na 16 kawałków i z każdego kawałka uformować kształt kulki.
4.Tak przygotowane pączki wrzucić na gorący, głęboki olej i smażyć na wolnym ogniu, obracając je podczas smażenia.
5.Usmażone pączusie wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze