Jaglany serniczek o smaku mango z płatkami kokosowymi i malinami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Trochę egzotyki na talerzu i smakuje nieziemsko.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SPÓD:

    50 g suszonych daktyli
    50 g suszonego mango
    100 g rozdrobnionych płatków owsianych
    2 łyżki oleju kokosowego

    MASA JAGLANA:

    200 g kaszy jaglanej
    200 g mango z puszki
    200 ml mleka
    100 ml syropu z mango /z puszki/
    100 g mleka kokosowego
    sok z 1/2 cytryny
    3 łyżki syropu z agawy
    1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
    50 ml mleka / do rozpuszczenia żelatyny/

    MUS Z MANGO:

    400 g mrożonego mango
    1 galaretka o smaku mango
    1/2 szkl. wody

    PONADTO:

    chipsy kokosowe
    maliny
    listki mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Jaglany serniczek o smaku mango z płatkami kokosowymi i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle i mango namoczyć przez 10 minut w gorącej wodzie, odcedzić i zblendować na gładką masę.
  • 2. Zblendowane daktyle i mango połączyć z olejem kokosowym oraz płatkami owsianymi. Wyrobić dokładnie.
  • 3. Powstałą masą wykleić dno tortownicy 18 cm, schłodzić.
  • 4. Kaszę jaglaną uprażyć na małym ogniu na patelni. Wypłukać dokładnie w gorącej wodzie.
  • 5. Mleko zagotować z mlekiem kokosowym i sokiem z mango. Dodać uprażoną, wypłukaną kaszę. Gotować na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie wszystki płyn. Po ugotowaniu przykryć pokrywka i zostawić jeszcze na 10 minut.
  • 6. Do kaszy dodać odsączone z zalewy mango z puszki, sok z cytryny, syrop z agawy. Wszystko razem zblendować na gładki krem.
  • 7. Żelatynę namoczyć w mleku, następnie podgrzać w mikrofalówce, dodać do masy jaglanej. Wymieszać.
  • 8. Masę jaglaną wyłożyć na daktylowo - owsiany spód. Schłodzić.
  • 9. Mrożone mango zagotować z wodą mieszając. Zblendować. Ponownie podgrzać. Wymieszać dokładnie z sypką galaretką. Wylać na masę jaglaną. Schłodzić.
  • 10. Gotowe ciasto udekorować chipsami kokosowymi, malinami i listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mango

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować