50 g suszonych daktyli
50 g suszonego mango
100 g rozdrobnionych płatków owsianych
2 łyżki oleju kokosowego
MASA JAGLANA:
200 g kaszy jaglanej
200 g mango z puszki
200 ml mleka
100 ml syropu z mango /z puszki/
100 g mleka kokosowego
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki syropu z agawy
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
50 ml mleka / do rozpuszczenia żelatyny/
MUS Z MANGO:
400 g mrożonego mango
1 galaretka o smaku mango
1/2 szkl. wody
Jaglany serniczek o smaku mango z płatkami kokosowymi i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Daktyle i mango namoczyć przez 10 minut w gorącej wodzie, odcedzić i zblendować na gładką masę.
2.Zblendowane daktyle i mango połączyć z olejem kokosowym oraz płatkami owsianymi. Wyrobić dokładnie.
3.Powstałą masą wykleić dno tortownicy 18 cm, schłodzić.
4.Kaszę jaglaną uprażyć na małym ogniu na patelni. Wypłukać dokładnie w gorącej wodzie.
5.Mleko zagotować z mlekiem kokosowym i sokiem z mango. Dodać uprażoną, wypłukaną kaszę. Gotować na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie wszystki płyn. Po ugotowaniu przykryć pokrywka i zostawić jeszcze na 10 minut.
6.Do kaszy dodać odsączone z zalewy mango z puszki, sok z cytryny, syrop z agawy. Wszystko razem zblendować na gładki krem.
7.Żelatynę namoczyć w mleku, następnie podgrzać w mikrofalówce, dodać do masy jaglanej. Wymieszać.
8.Masę jaglaną wyłożyć na daktylowo - owsiany spód. Schłodzić.
9.Mrożone mango zagotować z wodą mieszając. Zblendować. Ponownie podgrzać. Wymieszać dokładnie z sypką galaretką. Wylać na masę jaglaną. Schłodzić.
10.Gotowe ciasto udekorować chipsami kokosowymi, malinami i listkami mięty.
Komentarze